Hry o život: Skúška ohňom (film)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hry o život: Skúška ohňom

Základné informácie
Originálny názov Hunger Games: Catching fire
Žáner Sci-fi
Dĺžka 146 minút
Štát USA USA
Pôvodný jazyk anglický
Rok 2013
Rozpočet 130 000 000 $
Zárobok 847 069 798 $
Filmový štáb
Réžia Gary Ross
Scenár Michael Arndt

Simon Beaufoy

Produkcia Lions Gate Entertainment
Hudba James Newton Howard

T-Bone Burnett

Kamera Jo Willems
Herecké obsadenie

Hry o život: Skúška ohňom je pokračovanie filmu Hry o život. Natočený bol podľa knihy Skúška ohňom. Do kín vstúpil v roku 2013 a hlavnú rolu si zahráli opäť Jennifer Lawrenceová a Josh Hutcherson. Opäť sa vrátilo pôvodné obsadenie ako Liam Hemsworth, Elizabeth Banks, Woody Harrelson, Willow Shieldsová, Lenny Kravitz aj Donald Sutherland. Nové tváre stvárnili napríklad Sam Claflin, Jena Malonová i Philip Seymour Hoffman.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Katniss a Peeta idú na okružnú cestu cez všetky kraje, aby sa predstavili ako víťazi 74. Hier o život. Začínajú v jedenástom kraji a končia v Kapitole. Prezident Snow chce aby Katniss dokázala, že jej čin s jedovatými bobuľami bol uskutočnený z lásky k Peetovi. Kapitol je nadšený, ale kraje niesú zcela presvedčené. Peeta preto požiada Katniss o ruku a ona súhlasí. To ale pre presvedčenie prezidenta nestačí a začína 75. ročník Hier o život - tretie štvrtohry.

Každé štrvťstoročie sú Hry o život iné. Pred 75 rokmi sa Kapitolčania dohodli na tom čo sa bude každé štvrtohry diať. Prvé štvrtohry si ľudia svojich vyvolených museli vybrať všeobecným hlasovaním. Druhé štvrtohry bol dvojnásobok vyvolených - v týchto hrách vyhral Haymitch, Katnissin a Peetov mentor. Tieto štvrtohry sa bude vyberať z žijúcich výhercov hier, ako dôkaz toho, že ani tí najsilnejší nepremôžu Kapitol.

Katniss a Peeta idú späť do arény. Tentoraz si snažia nájsť pred vstupom do arény spojencov. Na rozhovor pred hrami sa majú Katniss a Peeta obliecť do svadobného oblečenia. Cinna premení Katnissine svadobné šaty v kostým drozdajky (symbol revolúcie) a Peeta v domnení, že môže hry zastaviť, prehlási, že je Katniss tehotná, ale hry sa aj napriek tomu konajú.

V aréne majú za spojencov Finnicka, ktorý Peetovi neraz zachráni život. Postupne zisťujú, že aréna sú obrovské hodiny ktoré im každú hodinu pripravia nové nástrahy. Za pomoci Beetovho vynálezu vyhadzuje Katniss arénu do vzduchu. Beetee, Finnick a Katniss sú z arény zachránení a vzatí do trinásteho kraja. Ostatných súťažiacich vrátane Peetu zajal Kapitol.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Hunger Games: Vražedná pomsta na českej Wikipédii.