Ján Vesel

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
O včelárovi a kultúrnom pracovníkovi pozri Ján Vesel (1899).
Ján Vesel
slovenský právnik a verejný činiteľ
Ján Vesel
Narodenie25. september 1862
Kráľová, Uhorsko
Úmrtie22. marec 1931 (68 rokov)
Banská Bystrica, Česko-Slovensko
Hrob Veselovcov v banskobystrickom evanjelickom cintoríne

Ján Vesel (* 25. september 1862, Kráľová – † 22. marec 1931, Banská Bystrica) bol slovenský advokát, verejný činiteľ, zakladateľ Zvolenskej ľudovej banky.

Rodina[upraviť | upraviť zdroj]

Štúdium[upraviť | upraviť zdroj]

Absolvoval ľudovú školu v Radvani, neskôr študoval na banskobystrických gymnáziách, evanjelickom (1875 – 1880) a katolíckom (1880 – 1882). Po vylúčení pre národné povedomie pokračoval na evanjelickom lýceu v Banskej Štiavnici. V rokoch 1883-86 bol študentom teologickej akadémie v Bratislave, odkiaľ bol takisto vylúčený kvôli slovenskému cíteniu, nastúpil na právnickú fakultu v Budapešti, kde v roku 1896 získal titul JUDr..

Pôsobenie[upraviť | upraviť zdroj]

V rokoch 1888 – 1891 pôsobil v banskobystrickej advokátskej kancelárii Andreja Hanzlíka ako elév, potom bol päť rokov koncipientom u Samuela Medveckého. V roku 1896 založil vo Zvolene vlastnú advokátsku kanceláriu, ktorá fungovala do roku 1926. Následne sa stal verejným notárom v Banskej Bystrici, v tejto funkcii zotrval do svojho úmrtia v roku 1931.

Podieľal sa na výchove mnohých slovenských právnikov (napr. M. Slávika, J. Petrikovicha, M. Vanča). Zúčastnil sa na rokovaní slovenských a českých politikov v Budapešti (1914), kde sa pripravovalo založenie Slovenskej národnej rady.

V roku 1902 inicioval založenie Zvolenskej ľudovej banky a stal sa správcom, po jej zlúčení s ďalšími peňažnými inštitúciami v roku 1921 bol vymenovaný za predsedu generálnej správy novovzniknutej Národnej banky so sídlom v Banskej Bystrici.

Pôsobil ako presbyter evanjelického cirkevného zboru v Banskej Bystrici a seniorálny samosudca, bol tiež dozorcom cirkevných zborov v Babinej a v Ponikách.

Podieľal sa na rozvoji národného života vo Zvolene, spoluorganizoval ľudové zhromaždenia, bol zakladajúcim členom obnovenej Matice slovenskej. Prispieval do Národných novín a iných slovenských periodík.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

 Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]