James Coburn

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
James Coburn
Celé menoJames Harrison Coburn, Jr.
Narodenie 31. august 1928
Laurel, Nebraska, USA
Úmrtie18. november 2002 (74 rokov)
Beverly Hills, Kalifornia, USA
Povolanieherec. kaskadér, moderátor
Roky pôsobenia1958 – 2002
ManželkaBeverly Kelly (1959 – 1979)
Paula Murad (1993 – 2002)

James Harrison Coburn, Jr. (* 31. august 1928, Laurel, Nebraska, USA – † 18. november 2002, Beverly Hills, Kalifornia, USA [1]) bol americký herec írsko-švédskeho pôvodu.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Od detstva hral ochotnické divadlo, študoval dramatické umenie na dvoch kalifornských univerzitách a neskôr aj súkromne v New Yorku. Počas druhej svetovej vojny narukoval a slúžil ako radista. Po vojne začal najprv hrať v San Diegu, a neskôr aj na newyorskom Broadwayi. V 50-tych rokoch 20. storočia začal hrať aj vo filme, spočiatku išlo skôr o menšie a epizódne roly vo westernoch. Predurčovala ho k tomu hlavne ostro rezaná tvár a štíhla postava. Najväčšiu slávu a všeobecnú známosť mu priniesla výborne zahraná rola neohrozeného pištolníka a vrhača nožov vo svetoznámom westerne Sedem statočných, kde hral postavu Britta. Aj neskôr hral často pištolníkov, kriminálnikov, dobrodruhov a detektívov v rôznych dobrodružných, špionážnych a kriminálnych filmoch. V roku 1998 sa dočkal aj Oscara za vedľajšiu rolu alkoholického otca vo filmovej dráme Utrpenie.

Patril medzi propagátorov filmového kaskadérstva a ázijských bojových umení, obdivoval automobilové preteky[2] a orientálnu filozofiu. V závere života sa uplatnil tiež ako moderátor a sprievodca dokumentárnych filmov s touto tématikou. Zomrel vo veku 74 rokov na infarkt myokardu.[3]

Filmografia[upraviť | upraviť zdroj]

Filmy[upraviť | upraviť zdroj]

Televízia[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému James Coburn