Karloveská ulica (Bratislava)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Karloveská ulica
ulica/námestie
Karloveská ulica, električková radiála
Štát Slovensko Slovensko
Mesto Bratislava
Mestská časť Karlova Ves
Obvod IV
Súradnice 48°09′29″S 17°03′08″V / 48,15798°S 17,052311°V / 48.15798; 17.052311
PSČ 841 04
Map
Poloha v rámci Bratislavy (interaktívna mapa)
Wikimedia Commons: Karloveská (Karlova Ves)
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Karloveská ulica je ulica v Bratislave, v mestskej časti Karlova Ves.[1]

Tvorí základnú a prakticky jedinú hlavnú komunikáciu tejto mestskej časti, prechádza ňou električková radiála smerom do mestskej štvrte Dúbravka a autobusové trate.

Karloveská ulica začína križovatkou pri „Riviére“, kde sa na ňu napája Devínska cesta a končí za Metrologickým ústavom. Ponad cestu sú vybudované dve lávky pre chodcov a jedna aj pre autá. Na Karloveskú sa napájajú odbočky ku trom väčším supermarketom (Lidl, Billa a OD Centrum), jednej čerpacej stanici pohonných hmôt a niekoľkým menším obchodom. Nachádza sa tu Karloveské kultúrne stredisko, mestská knižnica, pobočky bánk a Miestny úrad Karlova Ves.

Na úrovni Jurigovho námestia sa zachovala stavba rímskokatolíckeho kostolíka zo staršej zástavby pôvodnej obce, Kostol svätého Michala archanjela. Vedie tu takisto odbočka k Námestiu svätého Františka, kde sa nachádza aj Kostol svätého Františka z Assisi. Na Karloveskej ulici sa nachádzajú tri školy, dve štátneZákladná škola Karloveská 32, Karloveská 61 a cirkevná Základná škola a gymnázium svätého Františka z Assisi. Karloveská je tiež dôležitá (jediná) spojovacia komunikácia s časťou Dlhé Diely.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Abecedný zoznam ulíc Bratislavy a pomenovaných priestranstiev [online]. Hlavné mesto SR Bratislava, rev. 2015-11-29, [cit. 2016-06-26]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]