Kláštor Porta Coeli

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kláštor Porta Coeli

Kláštor Porta coeli (lat. Porta coeliBrána nebies) je ranogotický kláštor v Předklášteří pri Tišnove v okrese Brno-venkov.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Prvý raz je tento v súčasnosti jediný moravský ženský cisterciánsky kláštor zmieňovaný v roku 1233. Bol založený ale pravdepodobne o tri roky skôr Konštanciou Uhorskou (1181 – 1240), vdovou po Přemyslovi Otakarovi I. (1155 – 1230). Kláštor bol postavený v rokoch 1233 – 1239 za podpory kráľovnej Konštancie a jej dvoch synov, kráľa Václava I. a moravského markgrófa Přemysla, ktorý tu bol v roku 1239 pochovaný.

Kláštorný kostol bol vysvätený v roku 1239. Je to trojloďová bazilika s priečnou loďou a pretiahnutým presbytériom. Západnú stranu lode zdobí výrazný portál francúzskeho typu v štýle tzv. burgundsko-cisterciánskej gotiky. Vnútorné vybavenie baziliky je barokové, zariadené po roku 1764. Architektonicky zaujímavá je tiež krížová chodba s rajskou záhradou a kapitulnou sieňou z rokov 1260 – 1270 s pôvodným kamenným pulpitom.

Kláštor bol v roku 1782 za vlády Jozefa II. (1780 – 1790) zrušený a premenený na veľkostatok. V roku 1798 ho kúpil Vilém Mundy, ktorý prestaval bývalé prepoštstvo na zámok a veľkostatok na továreň.

Pôvodný účel bol kláštoru vrátený v roku 1861, kedy ho kúpili sestry z nemeckého Marienthalu (kláštorný život tu bol obnovený až v roku 1901). Po ďalšom zrušení kláštora komunistami v rámci akcie K v roku 1950 bol opäť obnovený v roku 1990. V roku 2010 bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku.

Múzeum[upraviť | upraviť zdroj]

V súčasnosti v budove prepoštstva sídli jedno z pracovísk Muzeum Brněnska – Podhorácké muzeum. Vystavené zbierky zahŕňajú paleontologickú a mineralogickú expozíciu s časťou venovanou náleziskám minerálov na Tišnovsku a stále expozície Dejiny a súčasnosť kláštora Porta Coeli a Minisalón historických motocyklov.

Zaujímavosť[upraviť | upraviť zdroj]

Podľa kláštora je pomenovaná i planétka 3276 Porta Coeli objavená 15. septembra 1982 Antonínom Mrkosom z hvezdárne na Kleti. Antonín Mrkos sa narodil vo vedľajšej dedine Střemchoví.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Klášter Porta coeli na českej Wikipédii.