Kokosové ostrovy

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kokosové ostrovy
(Keeling islands)
Coco Islands
ostrov
Štát Austrália Austrália
Región Valaparaíso
Hlavné mesto West Island
Rozloha 14 km² (1 400 ha)
Obyvateľstvo 593 (2021)
Hustota 42,36 obyv./km²
Objaviteľ William Keeling
 - dátum 1609
Poloha Kokosových ostrovov
Poloha Kokosových ostrovov
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Kokosové ostrovy (angl. Cocos Islands alebo Keeling Islands), dlhý tvar: Teritórium Kokosových ostrovov (angl. Territory of Cocos Islands/Territory of Keeling Islands), sú austrálske teritórium v Indickom oceáne. Tvoria ho 2 atoly s 27 koralovými ostrovmi, z ktorých len dva – West Island a Home – sú obývané. Objavil ich roku 1609 William Keeling.

Podľa sčítania obyvateľov v roku 2021 mali Kokosové ostrovy 593 obyvateľov. [1]

West Island je správnym centrom Kokosových ostrovov,[2] no najväčším mestom je Bantam na ostrove Home.

Vrchným predstaviteľom je anglický kráľ, ktorý je zastúpený guvernérom. Predsedom vlády je austrálsky administrátor, zastupujúci austrálsku vládu.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Ostrovy objavil anglický námorník William Keeling roku 1609. O dva roky po objavení bola na južnom ostrove založená prvá osada. Od roku 1955 patria ostrovy do správy Austrálie. V roku 1984 sa konalo referendum o ďalšom osude ostrovov a väčšina obyvateľov sa rozhodla ostať pod správou Austrálie.

Hospodárstvo a cestovný ruch[upraviť | upraviť zdroj]

Hlavnú časť hospodárstva ostrovov činí vojenská základňa a cestovný ruch. V menšom množstve je to rybolov a poľnohospodárstvo, najmä pestovanie banánov a kokosových paliem na kopru (sušené a rozompleté jadro kokosových orechov). Na ostrovoch sú problémy s pitnou vodou. Turistickým centrom je West Island, kde sa nachádza hotel. Na ostrovy lieta pravidelná linka z Austrálie.
Najteplejšie je tu v mesiacoch od novembra do januára až februára a najchladnejšie zase od júna do augusta až septembra.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. 2021 Cocos Islands, Census All persons QuickStats | Australian Bureau of Statistics [online]. www.abs.gov.au, [cit. 2023-08-27]. Dostupné online. (anglicky)
  2. Encyclopædia Britannica. Cocos Islands [online]. [Cit. 2012-06-16]. Dostupné online. (po anglicky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]