Komunistická strana (Srbsko)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Komunistická strana
Communist Party coat.jpg
Základné informácie
SkratkaKP
Založenie2010
PredsedaJosip Joška Broz
Ideológiemarxizmus-leninizmus, komunizmus, titoizmus
Ďalšie informácie
Mládežnícka organizáciaKomunistická mládež Srbska
SídloMiloja Đaka 1/B
11000 Belehrad
Farbyčervená a oker
Webwww.kp.rs

Komunistická strana - Josip Broz (skr. KP) (srb. v cyrilike Комунистичка партија, v latinke Komunistická partija) je opozičná mimoparlamentná komunistická politická strana v Srbsku. Bola založená na zakladajúcom kongrese v Belehrade 28. novembra 2010 zjednotením dvoch malých organizácií, NKPS a Sociálni demokrati z Nového Sadu.

Organizácia[upraviť | upraviť zdroj]

Jej predsedom je Josip Joška Broz, vnuk bývalého doživotného prezidenta SFRJ a SKJ Josipa Broza Tita, generálnym tajomníkom je Nataša Radulović. Je to jediná komunistická strana v krajine, ktorá dokázala získať 12 000 podpisov pre registráciu. Na čele strany je predseda a nasledujúcim podľa hierarchie je generálny tajomník, stranu riadi ústredný výbor. Strana je rozdelená do výborov, jeden výbor má aspoň 5 členov, výbory riadia tajomníci výborov. Pri strane existuje aj mládežnícka organizácia, ktorá sa volá Komunistická mládež Srbska. Členom KP sa môže stať každý plnoletý občan. Strana má 6 919 členov (december 2012).

Akcie[upraviť | upraviť zdroj]

Strana má dobrý vzťah s veľvyslancami komunistických krajín a komunistických strán v zahraničí. Komunistická strana je aktívna v presadzovaní za prepustenie kubánskej pätice z amerického väzenia. Je veľmi aktívna už od svojho založenia na území Srbska, a o niečo menej v bývalých juhoslovanských republikách. Delegáti KP sa zúčastnili na XV. zjazde KSRF. Čestný člen KP je Gennadij Zjuganov. V súčasnej dobe nie je členom žiadnej medzinárodnej organizácie, plánuje požiadať o členstvo v Strane európskej ľavice.

Voľby[upraviť | upraviť zdroj]

V posledných parlamentných voľbách v roku 2012 získala 0,74 % hlasov.

Vedenie strany[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]