Korytnačka kaspická

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Korytnačka kaspická
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Mauremys caspica
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Korytnačka kaspická (Mauremys caspica) je druh korytnačky z čeľade Bataguridae a patrí medzi sladkovodné korytnačky. Známe sú tiež jej poddruhy, a to východný, západný a balkánsky.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Karapax má šedo-olivovú farbu, plastrón (spodná časť panciera) žltú s čiernymi škvrnami. Na hlave má pozdĺžne prúžky, ktoré pokračujú aj na krk a končatiny.[1] Má čeľuste bez zubov, namiesto nich má na stlačenie potravy pevné doštičky z rohoviny. Dobre šplhá po kameňoch. Je veľká asi 20 až 24 cm (karapax). Rada sa slní, na najmenšie vyrušenie však reaguje rýchlym útekom do vody.[2] Zimu prečkáva na dne v bahne. Má neagresívny charakter, teda ju možno chovať v zajatí aj s ďalšími korytnačkami.

Potrava[upraviť | upraviť zdroj]

Patrí medzi dravce. Živí sa prevažne mäsitou stravou, väčšinou rybami, vodným hmyzom, vodnými ulitníkmi, obojživelníkmi, mäkkýšmi a červami. Prijíma aj rastlinnú potravu, vodné rastliny, byliny a riasy.[1] V strave hlavne musí byť dostatok vitamínov a minerálnych látok, zvlášť mláďatá potrebujú dostatok všetkých esenciálnych látok.

Reprodukcia[upraviť | upraviť zdroj]

Samica kladie 9-12 vajec, mláďatá sa liahnu asi po 60 dňoch.[2]

Výskyt[upraviť | upraviť zdroj]

Obýva juhovýchod Európy, a teplé oblasti Ázie. Vyskytuje sa v štátoch Turecko, Irán, Irak, Chorvátsko, Bulharsko, Cyprus, a Izrael.[2] Prirodzeným prostredím sú pre ňu potoky, rieky, rybníky a jazerá, najlepšie s hustým porastom bohatým na vodný hmyz a ryby. Nemá rada rýchlo tečúce vody a na súš vylieza len kvôli znáške vajec alebo slneniu.[3]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b akvapedie.cz - Želva kaspická [online]. [Cit. 2014-03-01]. Dostupné online. Archivované 2014-03-01 z originálu.
  2. a b c animalsholding.cz - Mauremys caspica - Želva kaspická [online]. [Cit. 2014-03-01]. Dostupné online. Archivované 2014-03-05 z originálu.
  3. plazi.webgarden.cz - Želva Kaspická [online]. [Cit. 2014-03-01]. Dostupné online. Archivované 2012-06-16 z originálu.
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Želva kaspická na českej Wikipédii.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]