Kostol svätého Michala archanjela (Chrenovec-Brusno)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kostol svätého Michala archanjela
Farský
Patrocínium: svätý Michal archanjel
Štát Slovensko Slovensko
Kraj Trenčiansky kraj
Okres Prievidza
Obec Chrenovec-Brusno
Náboženstvo  
 - cirkev rímskokatolícka
 - provincia Západná
 - diecéza Banskbystrická
 - dekanát Prievidza
 - farnosť Chrenovec - Brusno
Súradnice 48°46′48″S 18°43′43″V / 48,7799356°S 18,7287039°V / 48.7799356; 18.7287039
Ďalšie údaje  
 - počet lodí 3
 - počet veží 1
Výstavba 14. storočie
 - rekonštrukcia 1949
Štátny znak SRNárodná kultúrna pamiatka SR
ÚZPF[1]
 - číslo 307-836/0
 - dátum zápisu 31. 10. 1963
Poloha kostola na Slovensku
Poloha kostola na Slovensku
Poloha v rámci kraja
Poloha v rámci kraja
Wikimedia Commons: Kostol svätého Michala Archanjela (Chrenovec-Brusno)
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portály, ktorých súčasťou je táto stránka:

Kostol svätého Michala archanjela je rímskokatolícky farský kostol v obci Chrenovec-Brusno.

Prvý chrám[upraviť | upraviť zdroj]

Pôvodný gotický kostol pochádzal z prvej polovice 14. storočia. Bol postavený z kameňa a obdĺžniková svätyňa s apsidou bola situovaná východozápadným smerom. Klenba bola gotická, okná a dvere s lomeným oblúkom boli zakončené ružicami, sexagonálna veža kostola s trojicou zvonov bola zakončená cibuľovitou strechou s dvojitým krížom, nad ktorým vyčnievala socha svätého Michala.

Druhý chrám[upraviť | upraviť zdroj]

Skazu chrámu spôsobil 17. júla 1947 požiar, ktorý vypukol vo veži. Strecha veže zhorela do tla, zvony sa roztavili a zásadne poškodená bola i klenba. Preto sa pristúpilo k rozsiahlej oprave a rozšíreniu kostola, keď z pôvodného chrámu ponechali svätyňu a vežu, no loď bola zbúraná a nanovo postavená severojužným smerom. Nová loď má rovnako obdĺžnikový pôdorys, v prednej časti má bočné prístavby, čím vytvára trojlodie. Okná sú trojité, vysoké, zakončené lomeným oblúkom, strop je zdobený kazetami a chór, konštrukčne oddelený od lode vytvára uzavretý priestor pre organ. Na východnej strane kostola je zachovaná svätyňa pôvodného kostola, ktorá tvorí bočnú kaplnku, v ktorej sa nachádza drevený oltár s plastikami svätého Jozefa, Petra a Pavla.

Na západnej strane sa zachovala šesťboká veža, ktorú po požiari zvýšili o jedno poschodie a zakončili strechou v tvare šesťbokého ihlana. Na južnej strane veže vidieť /asi vo výške 13 m/ vmurovanú sošku dieťaťa, ako pamiatku na pád dojčaťa z lešenia v roku 1331, ktorý prežilo bez zranenia. Vo veži sa nachádzajú tri zvony, odliate v roku 1948; veľký zvon s nápisom "Príď kráľovstvo Tvoje", potom tzv. medián s nápisom "Kráľovná pokoja oroduj za nás", a tzv. Gancač s nápisom "Ochraňuj nás i Cirkev svätú". Pod vežou je bočný vchod do kostola.

V strede schodišťa, vedúceho ku kostolu, je kaplnka ku cti Panny Márie Lurdskej. V priečelí kostola je pieskovcová socha Ježiša s krížom a nad ňou je uvedený rok vystavania pôvodného /1339/ a po požiari nového /1949/ kostola. Vo vstupnej predsieni sú po bokoch sochy svätej Terézie z Lisieux a Júdu Tadeáša a schody vedúce na chór. V zadnej časti kostola, pod chórom, sú sochy sv. Antona Paduánskeho a Panny Márie. Na bočných oltároch sú sochy Božského Srdca Ježišovho a Matky Božej z La Salette. V bočnej západnej lodi kostola sa nachádza baroková spovedelnica z 1. polovice 18. storočia.

Krížová cesta je od maliara Hálku z Prahy a pri ambone sa nachádza drevená ľudová plastika Piety z konca 18. storočia. S výstavbou nového kostola bol zhotovený aj nový mramorový oltár a bočné oltáre, v pozadí ktorých boli freskové maľby z roku 1950. Pri úprave interiéru v roku 1980 bol zhotovený mramorový obetný stôl a ambon. Nástenné maľby boli zatreté a dnes kostolu dominuje veľký drevený kríž.

Okolo kostola bol v minulosti cintorín z 1. polovice 14. storočia, kde pochovávali až do konca 19. storočia. Pri kostole sa nachádza farská budova, vystavaná v roku 1985.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Pamiatkový objekt – podrobnosti [online]. Bratislava: Pamiatkový úrad SR, [cit. 2017-12-05]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]