Kovoprog

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kovoprog
Základné informácie
VývojárPeška a Brtna Computer Service s. r. o.
Operačný systémMicrosoft Windows
Typ softvéruCAM systém pre programovanie NC a CNC strojov
Ďalšie odkazy
Webová stránkakovoprog.cz

Pozri aj Informačný portál

Kovoprog je CAM, teda nástroj pre počítačom riadené obrábanie kovov, obrábanie dreva, elektroiskrové obrábanie, výrobu ozubených kolies a ďalšie ...

O programe[upraviť | upraviť zdroj]

Kovoprog je jediný CAM systém na trhu, ktorý má českého výrobcu.[1][2] Kovoprog slúži k príprave programov pre obrábanie na NC a CNC obrábacích strojoch. Pracuje v prostredí Windows XP, Windows Vista, Windows 7 a Windows 8. Program je dostupný okrem českej lokalizácie aj v anglickej, nemeckej a poľskej lokalizácii.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Prvé počiatky programu Kovoprog siahajú pred rok 1988, ďaleko pred éru PC. Vtedy ešte v štátnom podniku Kovosvit na počítačoch Hewlett-Packard (HP 30 a HP 45) a Metra Blansko (IT 20) fungoval v BASICu akýsi predchodca Kovoprogu. Ďalší vývojový stupeň teraz už Kovoprogu sa datuje k roku 1989 a bol naprogramovaný v jazyku Pascal.

Veľkým medzníkom vo vývoji je vznik konzorcia súkromných firiem v roku 1990, zaoberajúcich sa ďalej vývojom Kovoprogu súkromnou cestou. V tomto roku tiež vzniká Kovoprog verzia 2 pre MS-DOS, naprogramovaná tiež ešte v jazyku Pascal. Verzia 2.0x znamenala vo svojej dobe veľmi silný a populárny nástroj, ktorý sa podarilo rozšíriť do mnoho českých firiem a ktorý dodnes ešte mnoho zákazníkov používa. Veľká výhoda pre zákazníka spočívala v možnosti písania vlastných makier v jazyku partprogramu pre špeciálne technologické požiadavky.

V roku 1996 išla na trh nová verzia Kovoprogu - verzia 3.xx - pre MS-DOS, ktorá je už písaná v jazyku C++. Verzia 3 mala veľmi podobné užívateľské prostredie ako nasledujúca verzia 4. Za svoje zhruba 2 roky života sa rozšírilo pomerne dosť inštalácií, avšak jej užívatelia vo valnej väčšine potom prešli na následnú verziu 4 pre MS Windows.

Súčasnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Súčasná verzia 4.xx pre MS Windows prišla na trh v rokoch 1998 - drôtové rezanie a v rokoch 19992000 verzia trieskové obrábanie.

Firma Peška & Brtna Computer Service s. r. o. sa podieľa na výchove nových študentov, ktorí sa učia programovať práve pomocou Kovoprogu.[3][4] Kovoprog sa dostal do základných učebných osnov na českých stredných aj vysokých školách.[5][6][7][8] Na túto tému vznikajú semestrálne aj záverečné práce.[9][10][11][12]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Kovoprog na českej Wikipédii.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]