Kuçovë (okres)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Poloha okresu Kuçovë v Albánsku

Kuçovë (alb.: Rrethi i Kuçovës) je okres v Albánsku. Počet obyvateľov je 35 000 (2004 odhad), a rozloha 112 km². Nachádza sa v strede krajiny, jeho hlavné mesto je Kuçovë.

Popis[upraviť | upraviť zdroj]

Okres Kuçovë je hlavné centrum ropného priemyslu v Albánsku. Oblasť a mesto Kuçovë boli budované za pomoci Sovietskeho zväzu v päťdesiatych rokoch minulého storočia. Je to zaujímavá oblasť pre štúdium komunistickej architektúry a plánovania. Hoci veľká časť ropných zariadení prečkalo socialistické obdobie boli dokončené (zrekonštruované) po skončení studenej vojny Talianmi. Dnes je už len veľmi málo ropných zriediel aktívnych, aj keď sa nájdu žriedla, ktoré stále vytekajú (vyvierajú) na povrch.

Oblasť v postkomunistických časoch dopadla veľmi zle. Veľa podnikov a závodov napojených na ropný priemysel a ťažné veže v okolí sú opustené a zanedbané. Okres je badateľne chudobnejší ako okolité okresy napr. Berat. Okres Kuçovë je málo zaujímavý pre turizmus, a zariadenia pre návštevníkov sú slabé aj na tamojší štandard. Turisti skôr končia v okolitých okresoch ako Berat.

Kuçovë bolo strategickou uzavretou oblasťou (vojenská oblasť), bola tam zriadená letecká základňa, najväčšia v Albánsku, so stíhacími lietadlami MiG-15. V 50. rokoch 20. storočia bola veľmi aktívna, no v roku 2005 bola uzavretá.