Përmet (okres)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Poloha okresu Përmet v Albánsku
Most ponad rieku Vjosë v okrese Përmet.

Përmet (albán. Rrethi i Përmetit, novogr. Επαρχία Πρεμετής – Eparchia Premetis, arum. Districtul di Premeti) je okres v Albánsku. Počet obyvateľov je 26 000 (2004, odhad). Väčšinu obyvateľov tvoria Gréci a Arumuni. Po páde komunizmu nastalo obrodenie Albánskej ortodoxnej cirkvi, moslimských siekt, ako historicky novom protestantskom regióne. Okres má rozlohu 929 km². Nachádza sa na juhovýchode krajiny, a jeho hlavné mesto je Përmet (vyslov Parmét). Ďalšie mesto v okrese je Këlcyrë.

Okres Përmet je slávny výrobou vína a rakie, nápoj s vysokým množstvom alkoholu ktorý sa páli z grapefruitov tradičnou domácou receptúrou.

V okrese sú pohoria Dhëmbel, Nemërçkë, Trebeshinë, a preteká tu rieka Vjosër a horúce pramene Bënjë.

Përmet čaká na objavenie turistami, zatiaľ je na okraji záujmu v turistickom ruchu Albánska. Stredozemská klíma v spojení s horskou členitosťou umožňuje splavovanie riek a horskú turistiku veľmi príjemné v tejto časti Albánska. Horúce pramene Bënjë sú len 10 km na juh od hlavného mesta. Podnikajú sa tam cesty terénnymi autami, alebo horskými bicyklami, pretože druhá polovica cesty nie je udržiavaná. Stoja tam architektonicky zaujímavé ortodoxné kostoly v Byzantskom štýle. Kostol v Leuse bol postavený v 17. storočí.