Lambeosaurus

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Lambeosaurus
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Lambeosaurus lambei
Parks, 1923
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Lambeosaurus bol veľký dvojnohý a štvornohý bylinožravý dinosaurus, ornitopod z čeľade Hadrosauridae. Žil pred 75 až 73 miliónmi rokov, nájdený bol na západe Severnej Ameriky.

Výzor[upraviť | upraviť zdroj]

Podobne ako príbuzné hadrosauridy z podčeľade Lambeosaurinae, aj Lambeosaurus disponoval dutým, z boku splošteným kosteným hrebeňom napojeným na dýchacie cesty, ktorý mávali plne vyvinuté len samce. Mláďatá a samice mávali kostený hrebeň menší. Hlava mala typické znaky Hadrosauridae – kačací zobák a početné rady pravidelne sa obmieňajúcich zubov. Výzor ostatku tela lambeosaura, tak ako aj iných hadrosauridov, stále pripomínal iguanodona a iné primitívne iguanodonty s jedinou výnimkou – chýbal bodec na palci.

Druhy[upraviť | upraviť zdroj]

Lambeosaurus je známy z troch druhov – L. lambei, L. magnicristatus a L. laticaudus.

Lambeosaurus lambei[upraviť | upraviť zdroj]

Druh L. lambei bol najhojnejší a v priemere 8 až 10 m. dlhý. Jeho hrebeň pripomínal sekeru. Lambeosaurus tiež disponoval tupým kosteným tŕňom, ktorý mu smerom dozadu a dohora vyrastal z tyla hlavy. Tento bol zrejme obrastaný kožou. L. lambei je známy z pozostatkov vyše dvadsiatich jedincov.

Lambeosaurus magnicristatus[upraviť | upraviť zdroj]

L. magnicristatus bol rovnako veľký, ale oveľa vzácnejší než Lambeosaurus lamei. Vybavený bol oválnejším kosteným hrebeňom, ktorý pripomínal polkruhovitý hrebeň korytosaura (Corythosaurus), ale bol viac nasmerovaný dopredu.

Lambeosaurus laticaudus[upraviť | upraviť zdroj]

L. laticaudus bol obrovský devňťtonový zver, s dĺžkou až okolo 15 – 16 m. predstavujúci jedného z najväčších hadrosaurov všetkých čias. Tŕne jeho chrbtových stavcov boli aj na lambeosaurina nadmerne dlhé. Bedrá tak tento tvor nosil vo výške takmer 6 m, čo je horná hranica dosahu najvyšších dnešných žiráf.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]