Liam Gallagher

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Liam Gallagher

Základné informácie
Popis umelca spevák, skladateľ
Rodné meno William John Paul Liam Gallagher
Narodenie 21. september 1972 (51 rokov)
Manchester, Anglicko
Žáner Britpop, Rock
Roky pôsob. 1991 – súčasnosť
Webstránka liamgallagher.com

William John Paul Liam Gallagher, známy aj ako Liam Gallagher (* 21. september 1972, Manchester, Spojené kráľovstvo) je britský rockový hudobník, spevák a skladateľ. Známy je najmä ako spoluzakladateľ a spevák slávnej britskej rockovej skupiny Oasis, ktorá sa rozpadla roku 2009 po odchode jeho brata Noela Gallaghera (vyvrcholenie ich vzájomných sporov, ktoré trvali počas celej existencie skupiny). Bol spevákom skupiny Beady Eye, ktorú tvorili bývalí členovia Oasis. V súčasnosti sa venuje sólovej kariére. Vydal 2 úspešné sólové albumy.

Liam má okrem hudby aj vlastnú odevnú značku. Je fanúšikom The Beatles a futbalového klubu Manchester City FC. Jeho najväčšími vzormi sú hudobníci John Lennon (The Beatles) a Ian Brown (The Stone Roses). Je známy aj svojou povahou arogantného a agresívneho rockového hudobníka a neraz aj kontroverznými výrokmi.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Detstvo (1972 – 1990)[upraviť | upraviť zdroj]

Liam Gallagher sa narodil v anglickom Manchestri, v časti Burnage v roku 1972, ako v poradí tretí syn manželov Peggy a Thomasa Gallagherovcov. Má dvoch starších bratov – Paula a Noela. Otec Thomas bol násilnícky. Hoci jeho starší bratia boli týraní viac, Liam povedal, že práve týranie zo strany otca ho inšpirovalo stať sa umelcom. Keď mal 10 rokov, ich matka spolu s deťmi otca opustila. Paul a Noel často tvrdili, že Liam už od útleho veku vyhľadával konflikty a počet jeho nepriateľov narastal. Najmä konflikt s Noelom sa stupňoval, keďže bývali spolu v jednej izbe. Keď mal Liam 15 rokov, tak bol vyhodený zo školy kvôli bitkám a často kradol bicykle z miestnych obchodov. Ako povedal Noel, v puberte sa začal Liam zaujímať o spev a začal počúvať kapely ako The Stone Roses, The Kinks, The Smiths, T. Rex, no najmä The Beatles. Ako sám povedal: "The Smiths boli skvelí, no niečo im chýbalo. A potom prišli Stone Roses, a hneď som vedel, čo budem ďalej robiť".

Začiatok hudobnej kariéry (1991 – 1992)[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1991 ho starý kamarát, spolužiak a taktiež veľký fanúšik Manchestru City Paul "Guigsy" McGuigan pozval do kapely The Rain na miesto speváka. Liam to okamžite prijal. Taktiež spolu s gitaristom Paulom "Bonehead" Arthursom písal piesne. Noel Gallagher toto partnerstvo otvorene zosmiešňoval a označil ho za "jednoducho hrozné". Liam to neskôr pripustil. Kapela skúšala len jeden deň v týždni a nebola veľmi úspešná. V roku 1992 sa Noel vrátil z turné ako roadie s Inspiral Carpets. Aj keď nemal rád The Rain, pristúpil k rozhovoru s Liamom a ostatnými a nakoniec sa dohodli. Súhlasil s pripojením sa ku kapele, ale mal podmienky: všetky piesne bude skladať on, to znamená že Liam a ostatní nebudú písať nič; všetci sa budú snažiť uspieť a denne skúšať. Liam sa neskôr rozhodol zmeniť meno kapely z The Rain na Oasis.

Začiatky Oasis[upraviť | upraviť zdroj]

Pod Noelovým vedením sa Oasis podarilo získať nahrávaciu zmluvu s Creation Records a vydať album Definitely Maybe, ktorý sa stal najpredávanejším debutovým albumom v histórii. Oceňovaný bol najmä Liamov hlas, ktorý bol podľa mnohých (najmä v rokoch 1991 – 1995) spolu s Johnom Lennonom, Paulom McCartneym, či Freddiem Mercurym tým najlepším v histórii rock'n'rollu. Jeho hlas mal v sebe kombináciu sily s a farby a zaujal väčšinu pracujúcej triedy Británie. No taktiež sa Liam predvádzal aj pred bulvárom. Priznal sa k užívaniu drog, pri názoroch na celebrity si "pred ústa nedával servítky" a taktiež vyhlasoval "budeme takí veľkí ako Beatles, ak nie väčší!".

Na vrchole slávy (1994 – 1996)[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1995 sa začala tzv. vojna Britpopu a Liam sa neraz pochytil so spevákom skupiny Blur Damonom Albarnom. Po tom, čo Noel vyhlásil na adresu Robbieho Williamsa, že je "tučný tanečník z Take That" a následnej Robbieho reakcie, sa Liam k Williamsovi vyjadril: "Hocikde ho stretnem, v bare alebo na párty, zlomím mu nos za to, čo povedal na môjho brata!". Hádky s Williamsom sa ťahali ďalších 10 rokov. A pritom len pár mesiacov predtým spolu tancovali na pódiu v Glastnobury a taktiež Robbie uvádzal Oasis na Top of The Pops.

Liamov hlas bol podľa mnohých na vrchole a Oasis úplne ovládli hudobný svet. Vydali druhý album (What’s the Story) Morning Glory? a single ako Wonderwall, či Champagne Supernova. Zorganizovali turné, ktorého súčasťou bol napríklad koncert na štadióne Manchester City Maine Road, kde sa Noel a Liam začali počas hrania piesne Whatever hádať. Taktiež zorganizovali najväčší koncert v Britskej histórii v Knebworth Parku. Ešte v roku 1996 Oasis hrali MTV Unplugged, ktorého sa napokon Liam nezúčastnil, ako Noel pri príchode na pódium povedal "pretože má bolesť hrdla". Všetky piesne spieval Noel, no Liam sa s údajnou chorobou opitý vyškieral v hľadisku.

Pád Britpopu a takmer rozpad Oasis (1997 – 2000)[upraviť | upraviť zdroj]

Nahrávanie albumu Be Here Now prišlo s úpadkom Liamovho hlasu. Spôsobili to cigarety, alkohol, drogy, no najmä jeho póza pri spievaní, so zdvihnutým krkom a rukami za chrbtom.[chýba zdroj] Liam bol neraz opitý na scéne a párkrát aj pod vplyvom drog. V roku 1999, keď z Oasis odišli Bonehead a Guigsy, sa skupina takmer rozpadla. Noel pozval do kapely hudobníkov Gema Archera a Andyho Bella. S bubeníkom Alanom Whitom tvoril Liam známu alkoholickú dvojicu nazývanú tiež Bert a Ernie.

V roku 1997 sa Liam oženil s herečkou Patsy Kensit, no v roku 1999 sa rozviedli. Mali spolu syna, ktorému dali meno Lennon (podľa Johna Lennona).

Druhá dekáda Oasis (2000 – 2009)[upraviť | upraviť zdroj]

Liam Gallagher naživo s Oasis v roku 2005

V druhej polovici pôsobenia Oasis bola na každom štúdiovom albume Oasis aspoň jedna skladba napísaná Liamom. Neboli to megahity, ako zvykol písať Noel. Na štúdiovom albume Standing On The Shoulder of Giants (2000) sa objavila Liamova skladba Little James, ktorú mnohí ľudia opisovali ako "najhoršiu pieseň Oasis vôbec".

2. júla 2001 sa mu narodil druhý syn, tentoraz s britskou herečkou a speváčkou dievčenskej skupiny All Saints, Nicole Appletonovou.

Na ďalšom albume Heathen Chemistry (2002) sú tri Liamove piesne – "Born On A Different Cloud", "Better Man" a prvý singel, ktorý napísal z lásky k Nicole Appletonovej s názvom "Songbird".

V roku 2005 Oasis vydali šiesty štúdiový album Don't Believe The Truth. Na albume sa nachádzajú 3 Liamove skladby: "Love Like A Bomb" (spolu s Archerom), "The Meaning of Soul" a "Guess God Thinks I'm Abel".

14. februára 2008 sa oženil s Nicole Appletonovou na tom istom mieste, kde si vzal prvú manželku. Taktiež jej sestra Natalie sa tam vydala za hudobníka zo skupiny Prodigy Liama Howletta.

V roku 2008 vydali Oasis posledný štúdiový album Dig Out Your Soul. Liam napísal piesne "I'm Outta Time" (venované pre Johna Lennona), "Ain't Got Nothin'", "Soldier On", plus bonusová skladba "Boy With The Blues".

V roku 2009 sa Liam s Noelom takmer nerozprávali a stretávali sa prakticky len na pódiu. V auguste 2009 Liam pred koncertom rozbil Noelovu obľúbenú gitaru, čo viedlo k zrušeniu koncertu a následnému odchodu Noela z Oasis. 28. augusta sa Oasis rozpadli.

Beady Eye (2009)[upraviť | upraviť zdroj]

Po odchode Noela z Oasis sa Liam rozhodol s ostatnými členmi pokračovať, no zmenili si meno z Oasis na Beady Eye. Liam priznal, že najprv bol odchodom Noela deprimovaný, no neskôr chytil druhý dych a začali s ostatnými pracovať na debutovom albume. Vo februári 2010 prevzal cenu pre Oasis za najlepší album posledných 30 rokov, ktorú získal (What’s the Story) Morning Glory?. Na ceremónii spôsobil škandál, keď poďakoval všetkým členom Oasis, ktorí sa podieľali na albume, okrem Noela, ktorý zložil všetky piesne. Následne po vetách "Chcem poďakovať Boneheadovi, Guigsymu, Alanovi Whiteovi... a najlepším zas*atým fanúšikom na svete! Žite navždy!"[chýba zdroj] ("Live Forever", pieseň Oasis) odhodil mikrofón aj s ocenením do hľadiska.

V novembri vydali Beady Eye prvú pieseň, "Bring the Light", ktorú napísal práve Liam. 28. februára 2011 vydali debutový album Different Gear, Still Speeding, v ktorom Liam zložil nasledujúce skladby: "Beatles And Stones", "Wind Up Dream", "Bring The Light", "For Anyone", "Wigwam" a "The Morning Son". Beady Eye boli časopisom NME nominovaní na ocenenie za najlepšiu novú kapelu a Liam bol nominovaný za najštýlovejšieho speváka.

V Apríli 2011 nahrali Beady Eye coververziu piesne "Across The Universe" na pomoc obetiam katastrofy v Japonsku.

Pretty Green[upraviť | upraviť zdroj]

Pretty Green je názov Liamovej módnej značky, ktorú pomenoval podľa piesne skupiny The Jam.

Film o The Beatles[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2010 začal natáčať film o The Beatles, ktorý zachytá posledné roky The Beatles a volá sa The Longest Cocktail Party. Taktiež povedal, že by chcel natočiť film o Oasis, ktorý by začal momentom pred posledným koncertom, a pokračoval by smerom dozadu, až k najväčšej sláve.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]