Majungasaurus

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Majungasaurus
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Majungasaurus crenatissimus
Lavocat, 1955
Synonymá
Megalosaurus, Majungatholus
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Majungasaurus bol rod veľkého dravého dinosaura, žijúceho v období vrchnej kriedy (pred približne 70 až 65 miliónmi rokov) na území dnešného Madagaskaru. Jediný druh je Majungasaurus crenatissimus.[1] Majungasaurus mohol byť kanibal (podľa fosílnych objavov požieral snáď aj členov svojho druhu). Zaujímavosťou sú aj dutiny v stavcoch, ktoré napovedajú existenciu vzdušných vakov u tohto dinosaura (znak zhodný s dnešnými vtákmi). Neznamená to však, že by bol predkom vtákov. Tí sa vyvinuli už oveľa skôr.

Majungasaurus vs. Majungatholus[upraviť | upraviť zdroj]

Holotyp s označením MNHN.MAJ1 pozostáva z nekompletnej čeľuste a niekoľkých zubov. V roku 1979 bol však z rovnakej lokality opísaný dravec (pôvodne opísaný ako vtákopanvový dinosaurus pachycefalosaurid), ktorý dostal binomické meno Majungatholus atopus. Neskoršie štúdie jeho fosílií však preukázali, že Majungasaurus crenatissimus a Majungatholus atopus sú identické zvieratá a teda Majungatholus je dnes mladším synonymom rodu Majungasaurus, ktorý bol opísaný o 24 rokov skôr.[2]

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Majungasaurus na českej Wikipédii.
  1. LAVOCAT, René. Sur une portion de mandibule de Théropode provenant du Crétacé supérieur de Madagascar. Bulletin du Muséum National d’Histoire Naturelle, 1955, roč. 27, s. 256-259.
  2. SAMPSON, Scott D., WITMER, Lawrence M.; FORSTER, Catherine A.; KRAUSE, David W.; O CONNOR, Patrick M.; DODSON, Peter.; RAVOAVY, Florent Predatory dinosaur remains from Madagascar: implications for the Cretaceous biogeography of Gondwana. Bulletin du Muséum National d’Histoire Naturelle, 1998, roč. 280, čís. 5366, s. 1048 - 1081. DOI10.1126/science.280.5366.1048.