Malý princ (hudobná skupina)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Toto je článok o kapele z Bratislavy. O skupine z Prešova pozri Malý princ (skupina).
Malý princ
Základné informácie
Pôvod Slovensko Bratislava, Slovensko
Žáner(-re) Rock, Pop rock,
Pôsobenie 19902000, 2011 - súčasnosť
Vydavateľstvá Rádio Bratislava
Členovia skupiny
Pavol „Pelgi“ Oravec
Miro Jurika
Juro Tomašovič
Miro Manďák
Palo Kvak
Ďuso Petrus

Malý Princ je slovenská hudobná skupina, ktorú v roku 1990 založili gitaristi Miro Jurika a Juro Tomašovič.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Kapelu Malý Princ založili začiatkom roka 1990 Miro Jurika a Juro Tomašovič, ktorí v nej pôsobia až do súčasnosti. Prvou zostavou kapely boli: Juro Tomašovič (spev, gitara), Miro Jurika (gitara, texty), Peter „Tyčka“ Tiňo (bass gitara) a Marcel Juck (bicie).

V roku 1996 sa zúčastnili súťaže Rock FM Fest, ktorá sa konala v Banskej Bystrici. So skladbou Niet prečo klamať sa dostali do finále.

V roku 1998 v pesničkovej súťaži Košický zlatý poklad v Košiciach s piesňou Stále viac mi chýbaš sa dostali do finále. Kapela sa so skladbou umiestnila na druhom mieste a dostala aj ponuku od Slovenského rozhlasu nahrať album.

Album s názvom B 612 vyšiel v roku 1999 vo vydavateľstva Slovenského rozhlasu, RB - Rádio Bratislava [1]. Na albume B 612 sa nachádza 15 piesní, na nich sa podieľali členovia skupiny, ale aj textári Jozef Urban, Ľuboš Zeman či Marián Brezáni. Väčšinu textov napísal sám Miro Jurika, ktorý ako textár pracoval aj na mnohých ďalších albumoch a projektoch (Team 8 - Mám na Teba chuť, Team - Team 11, Elán - Živých nás nedostanú). V tom čase v slovenských rádiách relatívne úspešne rotovali skladby Lieč ma krásou a najmä asi najznámejšia skladba kapely z autorskej dielne Mariána Brezániho Do koča i do voza. V roku 2000 kapela prestala fungovať.

V roku 2011 skupina začala znovu vystupovať. Novým spevákom skupiny bol Martin Kelecsényi [2]. Medzi rokmi 2011 - 2016 hrali a účinkovali na rôznych akciách a festivaloch na Slovensku.

V roku 2013 vydali CD album s piatymi piesňami s názvom [Trinásteho trinásty] . Po roku 2011 sa vystriedali v kapele viacerí hudobníci. Na poste bubeníkov sa vystriedali okrem inýc aj bývalý bubeník skupiny Team Erich Siegel a Michal Chrenko.

V roku 2016 zo skupiny odišiel spevák Martin Kelecsényi, nahradil ho Pavol „Pelgi“ Oravec, ktorý sa stal aj lídrom skupiny. Hrať na bicie prišiel Ďuso Petrus (Team, Liquid Boogie Roll).

Malý Princ hrá v aktuálnej v zostave: Pavol „Pelgi“ Oravec (spev), Miro Jurika (gitara), Juro Tomašovič (gitara), Miro Manďák (gitara), Palo Kvak (bass gitara) a Ďuso Petrus (bicie), v tejto zostave nahrali na začiatku roka 2017 v štúdiu Musae Polymnia, Petra Šímu v Moravskom Lieskovom nové tri skladby: Kým sme šťastie unavili, Ráno a Telefóny.

V roku 2019 vydali CD album s názvom Nič Proti. Na tomto albume sa nachádza 14 skladieb. Poslednou z nich je skladba Traja králi, ktorá je spoločným dielom skupiny Malý princ s Petrom Lipom a skupinou Metropolis.

Aktuálni členovia[upraviť | upraviť zdroj]

Bývalí členovia[upraviť | upraviť zdroj]

Hostia[upraviť | upraviť zdroj]

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

  • B 612 - Rádio Bratislava RB 0203 2 331, CD, 1999
  • Trinásteho trinásty - , CD, 2013
  • Kým sme šťastie unavili - , singel, CD, 2017
  • Nič Proti - , CD, 2019

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]