Štefan Bugala

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Štefan Bugala
Základné informácie
Popis umelca slovenský, hudobník, hráč na bicie nástroje
Narodenie 31. marec 1976 (48 rokov)
Trnava, ČSSR
Pôsobenie hudobník, skladateľ,
hudobný aranžér
Žáner džez, rock, pop,
klasická hudba
Hrá na nástrojoch bicie nástroje, perkusie

Štefan Bugala (* 31. marec 1976, Trnava, Česko-Slovensko[1]) je slovenský skladateľ, hudobný aranžér, vibrafonista, no známy je hlavne ako hráč na bicie nástroje.[2][3][4]

Hudobná kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Štefan Bugala pochádza z muzikantskej rodiny. Je pravnukom hudobného skladateľa Mikuláša Schneidera-Trnavského,[2] jeho brat, Michal Bugala, je hráč na gitaru,[4] manželka, Jana Daňová, je speváčka a skladateľka.

V rokoch 1990 až 1996 Štefan Bugala študoval na hudobnom konzervatóriu v Bratislave hru na bicie nástroje a dirigovanie.[3][1][4] Štefan Bugala je prvým Slovákom, ktorý absolvoval štúdium bicích nástrojov na Janáčkovej akadémii múzických umení v Brne,[2] kde sa špecializoval na hru na marimbe.

Počas štúdia sa Štefan Bugala zúčastňoval viacerých medzinárodných interpretačných súťaží: Concour Modern 2000, Yamaha 2001, St. TruidenBelgicko 2001, StuttgartNemecko 2002, Bratislavských džezových dňoch, či na mnohých ďalších hudobných festivaloch na Slovensku, alebo v zahraničí. Okrem toho Štefan Bugala hral v bicej sekcii symfonického orchestra slovenského rozhlasu a aktívne spolupracoval so štátnou filharmóniou v Brne. V roku 2004 sa v produkcii Art Entertainment zúčastnil na úspešnom celoeurópskom turné s muzikálom Jesus Christ Superstar.

Štefan Bugala účinkuje aj v rôznych hudobných zoskupeniach interprétov džezovej, či populárnej hudby. Založil spolu s Jurajom Gregoríkom, Eugenom Vizvárym a bratom Michalom Bugalom hudobnú formáciu Fuse Jazz, pre ktorú aj komponuje hudbu.

Štefan Bugala je členom viacerých zoskupení, ako sú Piranis Group, Chorea Minor, Bluesweiser, Deep'n space, The Hope Gospel Singers and Band, Veneer, spolupracoval s umelcami ako Peter Lipa, Oskar Rózsa, Erich Procházka, Milan Ruček, Igor Sabo, Ľubor Priehradník, Martin Opršál, hráva aj so speváčkou Mishou, s Richardom Müllerom, s Janou Kirschner, s Robom Opatovským, či s Helenou Vondráčkovou. Od roku 2016 hráva Štefan Bugala na bicie nástroje s kapelou Elán a nahral s touto skupinou aj ich album Najvyšší čas, kde je aj autorom hudby k piesni „Hodina ticha“.[5]

Štefan Bugala okrem džezovej komponuje aj diela z oblasti klasicej hudby, najmä sólové skladby pre marimbu, vibrafón, prípadne pre komorné hudobné formácie. V roku 2015 spolu Borisom Lenkom (akordeón), Marcelom Comendantom (cimbal), Branislavom Dugovičom (klarinety) a Jozefom Luptákom (violončelo) nahrali album Uspávanky.[6] Okrem týchto hudobných žánrov sa venuje i tvorbe populárnej hudby. Autorsky i interpretačne spolupracuje so svojou manželkou, speváčkou Janou Daňovou. Štefan Bugala je vyhľadávaným štúdiovým hudobníkom a niekedy, spolu s bratom Michalom, účinkuje aj vo viacerých programoch nahrávaných v Slovenskej televízii.[7]

V roku 2019 Štefan Bugala vydal svoj prvý sólový štúdiový album Sagacita[8]

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Štefan Bugala - O slovenskej hudbe | Hudobne Centrum [online]. hc.sk, [cit. 2023-08-25]. Dostupné online.
  2. a b c A.S, Petit Press. Štefan Bugala kráča v šľapajách pradedka M.Sch. - Trnavského [online]. kultura.sme.sk, [cit. 2023-08-25]. Dostupné online.
  3. a b Štefan Bugala [online]. www.jazz.sk, [cit. 2023-08-25]. Dostupné online.
  4. a b c Bugala Bros Project - Bratislava 2021 [online]. onedayjazz.sk, [cit. 2023-08-25]. Dostupné online.
  5. Elán - Najvyšší Čas [online]. 2019, [cit. 2023-08-26]. Dostupné online. (po anglicky)
  6. Lupták / Lenko / Bugala / Comendant / Dugovič - Uspávanky [online]. 2015, [cit. 2023-08-26]. Dostupné online. (po anglicky)
  7. SKJAZZ.SK. BUBENÍK A VIBRAFONISTA ŠTEFAN BUGALA !!! [online]. www.skjazz.sk, [cit. 2023-08-26]. Dostupné online.
  8. Štefan Bugala predstavil album Sagacita [online]. www.radiokosice.sk, [cit. 2023-08-26]. Dostupné online. (po anglicky)