Margaux Hemingwayová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Margaux Hemingwayová
v roku 1976
Celé menoMargot Louise Hemingway
Narodenie 16. február 1954
Portland, Oregon, USA
Úmrtie1. júl 1996 (42 rokov)
Santa Monica, Kalifornia, USA
Povolaniemodelka, herečka
Roky pôsobenia1972 - 1975 (modeling), 1976 - 1996 (herectvo)
ManželErroll Wetanson (1975 – 1978)
Bernard Faucher (1979 – 1985)
RodičiaJack Hemingway

Margaux Hemingway (angl. Margot Louise Hemingway;* 16. február 1954, Portland, Oregon, USA – † 1. júl 1996, Santa Monica, Kalifornia, USA) bola americká modelka a herečka. Bola vnučkou spisovateľa Ernesta Hemingwaya.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Hemingwayová sa narodila v Portlande v štáte Oregon, ako druhá z troch dcér Byry Louise (rodenej Whittlesey) a Jacka Hemingwaya (najstaršieho syna spisovateľa Ernesta Hemingwaya). Keď sa dozvedela, že dostala meno podľa vína, Château Margaux, ktoré jej rodičia pili v tú noc, keď bola počatá, zmenila pravopis svojho mena z „Margot“ na „Margaux“. Mala dve sestry, herečku Mariel Hemingway a Joan (prezývanú Muffet).

Počas jej detstva sa rodina presťahovala z Oregonu na Kubu, kde žil jej starý otec, potom do San Francisca a neskôr do Idaha, kde žili na farme jej starého otca v Ketchume. Navštevovala školu Catlin Gabel v Portlande počas prvého ročníka.

Hemingwayová bojovala s rôznymi poruchami, ktoré sa začali v tínedžerskom veku, vrátane alkoholizmu, depresie, bulímie a epilepsie. S jej dovolením bol natočený videozáznam z jej terapeutického sedenia súvisiaceho s jej bulímiou, ktorý bol odvysielaný aj televíziou. Mala aj dyslexiu. V 90. rokoch Hemingwayová uviedla, že bola v detstve sexuálne zneužívaná jej otcom. V roku 2013 jej mladšia sestra Mariel v dokumente Running from Crazy povedala, že Margaux aj ich staršia sestra Muffet boli sexuálne zneužívané ich otcom.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Modeling[upraviť | upraviť zdroj]

Hemingwayová bola úspešná modelka. Mala miliónovú zmluvu s Fabergé ako hovorkyňa parfumu Babe v 70. rokoch. Bola to prvá miliónová zákazka, ktorá bola kedy udelená modelke. Objavila sa aj na obálkach magazínov Cosmopolitan, Elle, Harper's Bazaar a Vogue, ako aj na obálke časopisu TIME zo 16. júna 1975, ktorý ju nazval jednou z „nových krások“. Obálka časopisu Vogue z 1. septembra 1975 nazvala Hemingwayovú „New York's New Supermodel“.

V roku 1997 televízna sieť, E! natočila skutočný hollywoodsky príbeh, ktorý zobrazoval život Hemingwayovej. Jej mentor a blízky priateľ Zachary Selig jej predstavil jogu a „Solar Kundalini“, čo jej pôvodne malo pomôcť prekonať niektoré z jej vyčerpávajúcich duševných porúch. Selig a Hemingwayová trávili čas s rodinou Hemingwayových na ich pozemku v Ketchume pri Sun Valley, kde spolu študovali solar kundaliní, jogu a meditáciu. Hemingwayová pokračovala v používaní týchto relaxačných zručností po zvyšok svojho života.

Na vrchole svojej modelingovej kariéry, v polovici až koncom sedemdesiatych rokov bola Hemingwayová pravidelnou účastníčkou exkluzívnej diskotéky Studio 54 v New Yorku, často v spoločnosti takých celebrít ako Halston, Bianca Jagger, Liza Minnelli, Grace Jones a Andy Warhol. Práve tam začala užívať alkohol a drogy.

Herectvo[upraviť | upraviť zdroj]

Hemingwayová debutovala vo filme režiséra Lamonta Johnsona, Lipstick z roku 1976, po boku svojej 14-ročnej sestry Mariel a Anne Bancroft. Film získal v neskorších rokoch úspech ako kultový film. V roku 1984 si zahrala vedľajšiu úlohu, vo filme Cez Brooklynsky most, spoločne s Elliottom Gouldom, Shelley Winters a Carol Kane.

Začiatkom 90. rokov, sa Hemingwayovej filmová kariéra začala upadať a stvárnila úlohy v niekoľkých béčkových filmoch.

Krátko pred smrťou mala na Discovery Channel moderovať outdoorový dobrodružný seriál, Wild Guide.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Jej prvé manželstvo, bolo s v roku 1975 s Errolom Wetasonom a skončilo rozvodom o tri roky neskôr. Na Silvestra 1979 sa Hemingwayová v Ketchume vydala za francúzskeho filmára, Bernarda Fauchera a rok žili v Paríži. Po šiestich rokoch sa s ním rozviedla v roku 1985.

Hemingwayová mala napäté vzťahy s členmi jej rodiny. V deväťdesiatych rokoch tvrdila, že jej otec Jack ju v detstve zneužíval. Jej otec a nevlastná matka Angela sa pohoršili nad obvineniami a prestali s ňou komunikovať.

Televízny dokumentárny film Running from Crazy z roku 2013, v ktorom Margauxovej sestra Mariel hovorí o rodinnej histórii Hemingwayovcov o alkoholizme, drogovej závislosti, obťažovaní a samovraždách, obsahuje klipy, ktoré Margaux natočila pred svojou smrťou.

Po lyžiarskej nehode v roku 1984 Hemingwayová začala nekontrolovateľne priberať, pribrala 75 libier (34 kg), jej váha skončila na takmer 200 lb (91 kg) a mala depresie. V roku 1987 sa prihlásila do Betty Ford Center.

Úmrtie[upraviť | upraviť zdroj]

1. júla 1996 bola Hemingwayová nájdená mŕtva v jej štúdiovom byte v Santa Monice. Jej telo našli vo vysokom štádiu rozkladu, no oficiálna pitva a záznamy o úmrtí v Kalifornii uvádzajú ako dátum úmrtia 1. júl. Podľa toxikologickej správy koronera z Los Angeles sa predávkovala fenobarbitalom. Jej rodina mala problém prijať fakt, že Hemingwayová spáchala samovraždu. Bola pochovaná na cintoríne v meste Ketchum, v štáte Idaho.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Margaux Hemingway na anglickej Wikipédii.