Martin Rausch

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Martin Rausch
Pri príprave show Česko Slovensko má talent v Prahe (jún 2010)
Pri príprave show Česko Slovensko má talent v Prahe (jún 2010)
Narodenie9. október 1977 (46 rokov)
Bratislava, Slovensko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Martin Rausch

Martin „Pyco“ Rausch (* 9. október 1977, Bratislava) je slovenský moderátor. Upozornil na seba v hudobno-zábavnej súťaži Slovensko hľadá Superstar, ktorej tri ročníky moderoval s Adelou Vinczeovou.

Martin Rausch vyštudoval na hotelovej akadémii. Ako chlapec sledoval rakúske televízne a rozhlasové programy, kde vystupovali aktuálne hviezdy hudobného šoubiznisu. V pätnástich rokoch sa vďaka jazykovým znalostiam uchádzal vo Fun Rádiu o pozíciu prekladateľa, neskôr hudobného redaktora. Po nástupe do rádia pripravoval ako redaktor materiály pre moderátorov. K moderovaniu ho dotlačila Oľga Záblacká a prezývku „Pyco“ dostal od poslucháčov Fun Rádia, nakoľko v rozhlasovom éteri sa v tom čase moderátori predstavovali iba prvým menom a Martin Nikodým už účinkoval v rádiu pod vlastným menom skôr ako prišiel Pyco. Ako hudobný redaktor a moderátor pôsobil od roku 1993 vo Fun Rádiu, neskôr v Rádiu Koliba a opätovne vo Fun Rádiu (2007).

Televíznu kariéru začal v hudobných programoch televízie Luna v reláciách o populárnej hudbe. Neskôr v STV tri roky moderoval gastronomickú reláciu Menu so Zdenou Studenkovou. V roku 2003 ako moderátor, scenárista, hudobný dramaturg a režisér pripravoval cestovateľský magazín Cestuj s nami. Pozvanie na konkurz do programu Slovensko hľadá superstar považoval skôr za žart, respektíve ako doplnenie svojej osoby do počtu možných uchádzačov. Pri kastingoch sa produkcia snažila vybrať neznáme tváre, tip na Rauscha jej dal Peter Graus z projektu B3. Svoj výber Pyco považuje skôr za šťastie, je zaskočený získanou popularitou, ktorú mu účinkovanie v tomto programe prinieslo.

Martin Pyco Rausch moderoval vo dvojici s Adelou Banášovou tri ročníky Slovensko hľadá superstar (STV, TV Markíza), štyri ročníky tanečnej šou Let's Dance (TV Markíza). Na konte má dva ročníky národných cien Eurovision Song Contest2009 a 2010 (STV). Trikrát moderoval udeľovanie cien v speváckej ankete Slávik (2006, 2007, 2011).

V roku 2010 vytvoril moderátorskú dvojicu s českým hudobníkom, hercom a moderátorom Jakubom Prachařom. Spoločne moderovali štyri série šou Česko-Slovensko má talent (TV JOJ, TV Prima). V roku 2014 moderoval aj federálnu verziu speváckej súťaže X factor (2014). Od roku 2016 do roku 2019 moderoval zábavnú show Tvoja tvár znie povedome (TV Markíza).

Martin Pyco Rausch rád cestuje a má rád brezy. Sám seba nepovažuje za ideálneho moderátora, myslí si že je pre túto profesiu málo zhovorčivý a pripúšťa, že sa v budúcnosti môže vrátiť k povolaniu, ktoré vyštudoval. Okrem moderovania je hudobným dramaturgom divadelných predstavení a niektorých televíznych programov. V roku 2012 vydal knihu receptov Moje jedlo ktorou debutoval ako autor, vydavateľ, fotograf aj kuchár. Od roku 1994 je vegetariánom a jeho druhá kniha, Moje jedlo 2, vyšla v októbri 2014. Svoju tretiu knihu Štyri ročné obdobia (Moje jedlo 3) vydal v roku 2016.

Moderované programy[upraviť | upraviť zdroj]

Filmografia[upraviť | upraviť zdroj]

  • Panelák (TV seriál) (2008) ako Iči zo Sološnice
  • Mesto tieňov (TV seriál) (2008) ako barman
  • Fabrika smrti: mladá krv (2014)
  • Oteckovia (TV seriál) (2021)

Bibliografia[upraviť | upraviť zdroj]

Ocenenia a nominácie[upraviť | upraviť zdroj]

Osobnosť televíznej obrazovky (OTO)

Rok Nominovaná práca Ocenenie Výsledok
2006 Martin „Pyco“ Rausch Zabávač/ka Nominácia
2007 Nominácia
2008 Nominácia
2009 Nominácia
2010 Nominácia
2011 Víťaz
2012 Moderátor/ka zábavných programov Nominácia
2013 Nominácia

SOWA Social Awards Slovakia

Rok Nominovaná práca Ocenenie Výsledok
2020 @mrpyco Best Food Nominácia
2022 Jedlo Víťaz
2023 Víťaz

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]