Martina Jelenová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Martina Jelenová
slovenská divadelná herečka, speváčka
Rod. menoMartina Oslejová
Narodenie23. február 1981 (43 rokov)
Komárno, Slovensko
Národnosťslovenská

Mgr. Art. Martina Jelenová (rod. Oslejová; * 23. február 1981, Komárno) je slovenská divadelná herečka, speváčka, autorka textov piesní, scenárov i bábok Divadla na kolesách a podnikateľka.[1]

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Po absolvovaní základnej školy a gymnázia, kde sa čoraz viac prejavovali jej umelecké vlohy (napríklad stala víťazkou celoslovenského kola recitačnej súťaže v prednese poézie Hviezdoslavov Kubín, tancovala vo folklórnom súbore DUNAJ, navštevovala výtvarný odbor ZUŠ, či divadelný krúžok počas štúdia gymnázia) sa rozhodla pre štúdium herectva na Akadémii umení v Banskej Bystrici. V divadle JGT vo Zvolene stvárnila niekoľko rolí a v bábkovom divadle Žilina, avšak ťahalo ju to skôr k vlastným projektom, v ktorých by sa komplexne spojili viaceré jej talenty a záujmy, ako vymýšľanie príbehov, maľovanie, navrhovanie a šitie kostýmov, poézia, herectvo, hudba, spev a iné.

Po polročnom pobyte v USA sa usadila v Bratislave, kde založila vlastné divadlo – Divadlo na kolesách, ktoré za 12 rokov svojho pôsobenia v umeleckej sfére vytvorilo viac ako 20 projektov pre deti a mládež. Spolupracovala s TV Lux na tvorbe relácie pre deti Klbko, kde stvárnila hlavnú postavu Katky. Vymyslela a zorganizovala Festival autorskej slovenskej tvorby (FAST) v Pezinku.

V roku 2007 sa vydala a s manželom má 2 deti – Terezku (2010) a Elišku (2014) [2]. Jej manžel Branislav Jelen je bubeník, ktorý spolupracuje s mnohými slovenskými interpretmi (Zuzana Smatanová, Mária Čírová, Sima Martausová a podobne a zároveň výrobca bicích nástrojov. Manželia Jelenovci založili spoločnú firmu JELEN DRUMS, ktorá je značkou spomínaných ručne vyrábaných bicích nástrojov a zároveň vydavateľstvom, zameraným na produkciu audiovizuálnych, hudobných a knižných diel pre deti.

V roku 2011 dostala nápad na vytvorenie postavy a programu pre deti. Postavičku nazvala FÍHA, je to škriatok, ktorý pomocou pesničiek objavuje svet [3]. Milý škriatok Fíha býva v knihe, rozpráva vo veršoch a prostredníctvom autorských príbehov a pesničiek učí deti objavovať krásy a tajomstvá okolitého sveta. V máji roku 2012 tento nápad autorsky aj herecky „uviedla do života“, doteraz najúspešnejší projekt – FÍHA tralala. Divadelné predstavenia o škriatkovi Fíha mali za 3 roky existencie vyše 500 repríz na Slovensku, v Česku i v Rakúsku.

Muzikálové turné pod názvom FÍHA tralala a rozprávková družina patrí medzi najnavštevovanejšie kultúrne podujatia na Slovensku. Veľkej obľube medzi slovenskými a českými deťmi sa tešia taktiež DVD a CD tituly a knihy o škriatkovi Fíha tralala. V slovenskom jazyku boli vydané DVD FÍHA tralala (2012), CD FÍHA tralala a kamaráti (2012), DVD FÍHA tralala - Farebný svet (2013), CD FÍHA tralala - Farebný svet (2013), DVD FÍHA tralala - Cvičíme od mala (2014), CD FÍHA tralala - Cvičíme od mala (2014), CD BUMBARASA (2015), veršované obrázkové knižky FÍHA tralala – ABECEDA (2013) a FÍHA tralala – Cestovná zábava (2014), leporelo Zvieratká a mláďatká (2015) a ďalšie produkty. V roku 2015 vznikli prvé jazykové mutácie – nemecká pod názvom OHA tralala a anglická pod názvom WOWEE tralalee.

O populárnosti škriatka Fíha svedčí aj hit „Bum bác“ na YouTube, ktorý mal začiatkom roka 2022 viac ako 100 miliónov prehratí. YouTube kanál FÍHA tralala patrí medzi najúspešnejšie na Slovensku a vo svetovom rebríčku.

Albumy[upraviť | upraviť zdroj]

Klbko[upraviť | upraviť zdroj]

  • Klbko a Nový zákon - studio LUX, DVD, CD, 2012
  • Klbko v chráme - studio LUX, DVD, CD, 2014
  • Klbko a svätá omša - studio LUX, DVD, 2015

FÍHA tralala[upraviť | upraviť zdroj]

  • FÍHA tralala - Jelen Drums, DVD, 2012
  • FÍHA tralala a kamaráti - Jelen Drums 2071 001-2, CD, 2012 [4]
  • FÍHA tralala - Farebný svet - Jelen Drums, DVD, 2013
  • FÍHA tralala - Farebný svet - Jelen Drums 2071 003-2, CD, 2013
  • FÍHA tralala - Cvičíme od mala - Jelen Drums, DVD, 2014
  • FÍHA tralala - Cvičíme od mala - Jelen Drums 2071 004-2, CD, 2014
  • BUMBARASA - Jelen Drums
  • Fíha tralala - videoklip Láska.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]