Max q

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Max q je bod, keď atmosférický let kozmickej rakety dosiahne maximálny dynamický tlak, drak rakety je v ňom vystavený maximálnemu mechanickému namáhaniu. Štrukturálne zaťaženie rakety je úmerné dynamickému tlaku a môže viesť k obmedzeniu letovej obálky rakety.

Dynamický tlak q je matematicky definovaný ako[1]

kde ρ je hustota vzduchu a v je rýchlosť rakety; dynamický tlak sa môže považovať za hustotu kinetickej energie vzduchu vzhľadom na raketu. Pri vypustení rakety zo zeme do vesmíru je dynamický tlak

  • nula pri štarte, keď je hustota vzduchu ρ vysoká, ale rýchlosť v = 0
  • nula mimo atmosféru, kde je rýchlosť v vysoká, ale hustota vzduchu ρ = 0
  • vždy nezáporný

Preto (podľa Rollovej vety) bude vždy miesto, kde je maximálny dynamický tlak.

Inými slovami, pred dosiahnutím max q je zmena dynamického tlaku v dôsledku zvyšujúcej sa rýchlosti väčšia ako zmena v dôsledku klesajúcej hustoty vzduchu, takže dynamický tlak pôsobiaci na raketu sa neustále zvyšuje. Po absolvovaní max q je to naopak. Dynamický tlak pôsobiaci proti rakete sa znižuje so znižovaním hustoty vzduchu a nakoniec dosahuje 0, keď sa hustota vzduchu rovná nule.

Príklady štartu rakety[upraviť | upraviť zdroj]

Napríklad pri normálnom štarte raketoplánu došlo k maximu q vo výške približne 11 km.[2] Keď sa dynamický tlak priblížil k max q, tri hlavné motory raketoplánu znížili ťah na asi 60 - 70% menovitého (v závislosti od užitočného zaťaženia).[3] V kombinácii s konštrukciou zŕn hnacej hmoty pomocných urýchľovacích rakiet, ktoré znížili ťah pri max q o jednu tretinu po 50 sekunde horenia sa celkové namáhanie raketoplánu udržiavalo na bezpečnej úrovni.

Počas typickej misie Apollo sa max q vyskytlo medzi 13 a 14 km; hodnoty sú pre SpaceX Falcon 9 približne rovnaké.[4]

Bod max q je kľúčovým medzníkom pri vypustení rakety.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. dynamic pressure [online]. Nasa, [cit. 2019-12-31]. Dostupné online.
  2. Aerospaceweb.org | Ask Us - Space Shuttle Max-Q [online]. www.aerospaceweb.org, [cit. 2019-12-31]. Dostupné online.
  3. KSC, Elaine Marconi:. NASA - Launch Coverage [online]. www.nasa.gov, [cit. 2019-12-31]. Dostupné online. Archivované 2021-05-18 z originálu. (po anglicky)
  4. Starlink Mission [online]. [Cit. 2019-12-31]. Dostupné online.