Micheil Maglakeli

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Micheil Maglakeli
maliar
Štát pôsob.Gruzínske kráľovstvo
Narodenie11./12. storočie
asi dedina Maglaki
Úmrtiepolovica 12. storočia
Národnosťgruzínska
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Micheil Maglakeli
Freska zobrazujúca korunovanie gruzínskeho kráľa Demetera I, 1140, Monastier Macchvariši, Mestia, Gruzínsko

Micheil Maglakeli[1] (gruz. მიქაელ მაღლაკელიMikael Maglakeli; * 11./12. storočie asi Maglaki – † polovica 12. storočia) bol stredoveký gruzínsky maliar fresky, ktorý pôsobil v Gruzínskom kráľovstve, najmä na kráľovskom dvore počas vlády Dávida IV. Budovateľa a Demetera I.[2]

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie o dátume alebo mieste jeho narodenia a úmrtia nie sú známe. Pravdepodobne pochádzal z niektorej oblasti Imereti. Konkrétne asi z rovnomennej dediny Maglaki.[2]

Dielo[upraviť | upraviť zdroj]

Významnou pripisovanou prácou sú fresky v Monastieri Macchvariši. V kláštornom chráme sa zachovalo niekoľko nápisov. Jeden z nich uvádza, že autorom výmaľby chrámu bol v roku 1140 práve Micheil Maglakeli.[2] Priestor apsidy zdobí motív Deésis. Pod ním je skupina prorokov a apoštolov, zatiaľ čo steny chrámu zdobí kristologický cyklus výjavov z dvanástich veľkých sviatkov (dodekaorton), ktoré sú usporiadanie do troch radov. Najnižší rad zobrazuje sériu jazdcov na koni so svätožiarou okolo hlavy, ktorí sú charakteristickí pre stredovekú nástennú maľbu v provincii Svaneti. V severovýchodnom výklenku je svätá Barbora a korunovácia svätej Kataríny. Naopak v juhovýchodnom výklenku je svätá Margaréta a Irena spolu s donátorom chrámu. V juhozápadnom výklenku sú zobrazení svätí Juraj, Teodor a Demeter. Veľmi zaujímavý výjav je korunovácia gruzínskeho kráľa Demetera I. v severozápadnom výklenku. Demeter je zobrazený v honosnom kráľovskom rúchu, ako príma požehnanie od Ježiša Krista a korunu od archanjela Gabriela, pričom ho dvaja šľachtici (eristavi) opásali mečom.[3] Podľa historika umenia Antonyho Eastmonda je zobrazenie Demeterovej korunovácie oslavou kráľovskej moci a zároveň zdôrazňuje úlohu miestnej aristokracie.[4]

Micheil Maglakeli v scéne korunovácie kráľa Demetera I. sledoval staršie ikonografické tradície z Byzancie, ktoré doplnil o miestne prvky. Vo všeobecnosti je jeho tvorba ovplyvnená nástennými maľbami, ktoré vytvoril dvorský maliar Tevdore.[3] Z umelecko-štylistického hľadiska Micheil Maglakeli pokračoval v intenciách monumentálnej nástennej maľby 11. storočia – nadrozmernosť a individualita kompozície. Jeho monumentálne postavy sa vyznačujú skôr strnulosťou a pevnosťou. Vnútorná dynamika nie je zvýraznená. Okrem toho sú pozoruhodné znaky dekoratívno-monumentálneho maliarskeho štýlu 12. – 13. storočia, pretože sledujú určité rysy nástenných malieb v chráme Ateni Sioni (7. storočie) neďaleko mesta Gori alebo v Monastieri Betania (12. – 13. storočie). Micheil Maglakeli vo svojej tvorbe využíval nuansy dvoch hlavných farieb – šedej a červenohnedej.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. gruzínske výtvarné umenie. In: Encyclopaedia Beliana. 1. vyd. Bratislava : Encyklopedický ústav SAV; Veda, 2008. 670 s. ISBN 978-80-224-0982-7. Zväzok 5. (Galb – Hir), s. 366.
  2. a b c d MIKAEL MAGLAKELI. In: Kartuli sabčota enciklopedia. Tbilisi : Kartuli enciklopediis mtavari samecniero redakcia, 1984. Tom. 7. Minori – Pegu, s. 24. (po gruzínsky)
  3. a b Dionysis Mourelatos. Monumental Painting in Medieval Georgia from the Golden Age of Queen Thamar until the Fall of Byzantium: Tradition and Artistic “Oecumenicity”. In: Medieval Painting in Georgia. Local Stylistic Expression and Participation to Byzantine Oecumenicity. Ed. Maria Panayotidi-Kesisoglou, Sophia Kalopissi-Verti. Athens : Vivliotechnia, 2014. ISBN 978-960-466-132-9. S. 118 – 119. (po anglicky)
  4. EASTMOND, Antony. Royal imagery in medieval Georgia. University Park : Pennsylvania State University Press, 1998. ISBN 978-0-271-01628-3. S. 81 – 82. (po anglicky)

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • VIRSALADZE, T. Freskovaja rospis chudižnika Mikaela Maglakeli v Macchvariši. Ars Georgica (Tbilisi: Izdateľstvo akademii nauk Gruzinskoj SSR), 1955, čís. IV., s. 160 – 231. (po rusky)

Heslá v encyklopédiách[upraviť | upraviť zdroj]

  • T. Virsaladze. MIKAEL MAGLAKELI. In: Kratkaja chudožestvennaja enciklopedija: Architektura, živopis, skuľptura, grafika, dekorativnoje iskusstvo. Moskva : Iskusstvo stran i narodov mira, 1962. Tom. I. Avstralija – Egipet, s. 640. (po rusky)
  • Georgia, IV. Painting, mosaics and graphic arts. In: The Dictionary of Art. Ed. Jane Turner. New York : Grove's Dictionaries, 1996. (The Grove Dictionary of Art.) ISBN 1-884446-00-0. Vol. 12. Gairard to Goodhue, s. 323. (po anglicky)
  • Mikaél Maglakeli. In: The artists of the world : bio-bibliographical index A-Z. Munich, Leipzig : K.G. Saur, 1999. ISBN 3-598-23982-3. Vol. 7. Michallon – Pikaar, s. 19. (po anglicky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]