Monoclonius

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Monoclonius

Monoclonius
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Monoclonius
Cope, 1876
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Monoclonius (doslova "jednorožec") je rod vymretého rohatého dinosaura. Bol približne 5 metrov dlhý a pred 75 miliónmi rokov obýval západ dnešnej Severnej Ameriky. Meno dostal podľa jedného mohutného rohu, ktorý sedel na nosných kostiach. V súčasnosti zahŕňa jediný druh Monoclonius crassus.

Preradené druhy[upraviť | upraviť zdroj]

V minulosti sa do rodu Monoclonius radilo mnoho druhov neskôr priradených iným rodom:

Klasifikácia[upraviť | upraviť zdroj]

Jedinci, predtým popisovaní pod týmto rodovým menom, sú zvyčajne nedospelé exempláre alebo mláďatá iných ceratopsov, ako bol Centrosaurus a Styracosaurus. Je však možné, že niektorí z týchto jedincov skutočne patria medzi doteraz nepopísané a teda vede neznáme rohaté dinosaury.

Poznávacie znaky[upraviť | upraviť zdroj]

Zadný okraj lebky vybiehal do zvláštneho kosteného goliera, vzniknutého predĺžením temenných kostí. Tento golier chránil najzraniteľnejšie miesta na tele zvieraťa, šiju a krk. Trup bol krátky, okrúhly a v lopatkách dosahoval výšku približne 2 m. Nízke nohy boli silné a nie príliš dlhý chvost zviera pri chôdzi držalo nad zemou. Koža, ktorú poznáme zo zachovaných pseudomúmií, pripomínala nosorožiu, bola hrubá a rozpadala sa na množstvo nepravidelných poličiek. Lopatkovité zuby v hustých radoch boli umiestnené v zadnej časti tlamy, predné okraje hornej aj dolnej čeľuste boli premenené v zobákovitý útvar.

Spôsob života[upraviť | upraviť zdroj]

Monoclonius bol typickým suchozemským bylinožravcom, ktorý potravu nežuval, ale len na drobno strihal. K oddeľovaniu výhonkov a vetvičiek mu slúžil práve zobákovitý okraj čeľustí. Jeho domovom boli oblasti neveľkých jazier s vyššie položenými suchými plošinami s porastmi stromov a krov, ktoré sa vtedy rozkladali v severnej časti terajších Spojených štátov amerických a v južnej časti dnešnej Kanady.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Monoclonius
  • Spolupracuj na Wikidruhoch Wikidruhy ponúkajú informácie na tému Monoclonius