Národný park Ba Bể

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Národný park Ba Bể
Národný park
Jazero Ba Bể počas obdobia dažďov
Štát Vietnam Vietnam
Región Bắc Kạn
Súradnice 22°24′19″S 105°36′55″V / 22,40528°S 105,61528°V / 22.40528; 105.61528
Rozloha 100,48 km² (10 048 ha)
Bióm park
Vznik 2. februára 2011
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Národný park Ba Bể (viet. Gia Ba Bể) je rezervácia v provincii Bắc Kạn na severovýchode Vietnamu, ktorá vznikla za účelom chrániť i jazero Ba Bể spolu s okolitými lesmi na vápencovom podloží.

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Národný park Ba Bể sa nachádza v provincii Bắc Kạn,[1] približne 240 kilometrov severne od Hanoja, asi 70 km severozápadne od provinciálneho hlavného mesta Bắc Kạn a asi 14 km západne od mesta Cho Ra.

Jazero Ba Bể[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Jazero Ba Bể
Jazero Ba Bể v období sucha

Jazero Ba Bể (Ba Bể v miestnom jazyku Tay názov znamená „Tri jazerá“) je najväčším prírodným sladkovodným jazerom vo Vietname, rozprestiera sa približne 8 kilometrov zo severu na juh. Plocha jazera sa pohybuje medzi 3 až 5 km2 v závislosti od obdobia dažďov. Jeho priemerná hĺbka je 20 metrov a v najhlbšom bode dosahuje hĺbku až 35 metrov. Nadmorská výška jazera je približne 150 metrov nad morom a je najvyššie položeným jazerom Vietnamu. Názov „Tri jazerá“ sa vzťahuje na tri časti jazera Pe Leng, Pe Lu a Pe Lam spojené do jedného vodného útvaru.

Z juhu a západu sa doň vlievajú rieky Ta Han, Bo Lu a Leng. Počas obdobia sucha sa voda z jazera účelovo odpúšťa na sever do rieky Nang. Počas obdobia dažďov sa tok rieky Nang obracia a jazero z nej prijíma vodu za účelom prevencie záplav.

Flóra a fauna[upraviť | upraviť zdroj]

Vápencové útesy na jazere Ba Bể

Vegetáciu parku tvora lesy a vápencové svahy bez porastu s tenkou vrstvou pôdy. V lesoch je vrstva pôdy hrubšia a sú aj druhovo rozmanitejšie. Dominujúcimi druhmi sú Burretiodendron hsienmu (Tiliaceae) a Streblus tonkinensis (Moraceae). Tzv. „climbing bamboo“ (v preklade lezúci bambus, rastliny rodu Ampelocalamus) je miestnym endemitom, ktorý sa bežne vyskytuje na brehoch jazera.

V parku bolo zaznamenaných 65 druhov cicavcov, medzi ktoré patria šupinavec čínsky (Manis pentadactyla), makak rhesus, makak pahýľový, medveď ušatý, vydra riečna, mačka Temminckova a tiež 27 druhov netopierov. Ďalej bolo zaznamenaných 233 druhov vtákov, 43 druhov plazov a obojživelníkov, medzi nimi aj kobra kráľovská a salamandra vietnamská (Paramesotriton deloustali). V jazere žije 106 druhov rýb. Park je tiež významný svojou rozmanitosťou motýľov, ktorých bolo zaznamenaných 354 druhov.

Scénické krajinné prvky[upraviť | upraviť zdroj]

Ranná hmla nad jazerom Ba Bê

Jaskyňa Puong je mohutná jaskyňa na severe parku, cez ktorú preteká rieka Nang. Hlavná jaskyňa je vysoká až 50 metrov a dlhá približne 300 metrov. Obýva ju populácia približne 10 000 netopierov patriacich k 18 druhom. „Rozprávkový rybník“ je skalná nádrž naplnená čistou vodou, ktorá presakuje cez okolité vápencové skaly. Vodopád Dau Dang tu vzníká z rieky Nang. Pozostáva zo série perejí, ktoré sa tiahnu v dĺžke takmer jeden kilometer.

Vdoví ostrov sa nachádza približne v strede južného jazera. Podľa miestnej legendy bol ostrovček kedysi domovom starej vdovy, ktorá bola božím zásahom uchránená pred povodňou.

Národný park a infraštruktúra[upraviť | upraviť zdroj]

Značka parku v blízkosti stanice správy jazera

Národný park Ba Bể bol založený v roku 1992, má rozlohu 100,48km2. K vybaveniu patrí informačné centrum, penzióny, stanica správy jazier a ekologická výskumná stanica, ktorá bola otvorená v roku 2004.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Things to know about Ba Be National Park, Vietnam [online]. 28 July 2018, [cit. 2019-08-26]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Ba Bể National Park na anglickej Wikipédii.