Ornitomímus

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Ornithomimus)
Ornitomímus
Vedecká klasifikácia
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Ornitomímus[1] (iné názvy: ornitomimus[2], ornithomimus[3]; lat. Ornithomimus) je rod dinosaura (presnejšie teropóda) z čeľade ornitomímovité/ornitomimy (Ornithomimidae). Žil v období vrchnej kriedy na území dnešnej Severnej Ameriky (západ USA a Kanady).

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Rovnako ako ďalší príslušníci taxónu Ornithomimosauria vykazoval ornitomímus trojprsté zadné končatiny, štíhle a dlhé predné končatiny a dlhý krk s relatívne malou, akoby „vtáčiou“ hlavou. Od ostatných zástupcov skupiny sa naopak líši veľmi štíhlymi a rovnými pazúrmi na všetkých končatinách a podobnou dĺžkou prstov aj zápästných kostí.[4] Štruktúra predných končatín je veľmi podobná končatinám leňochoda, čo viedlo paleontológa H. F. Osborna k domnienke, že si tento dinosaurus pri obhryzovaní lístia obratne pridržiaval konáre. Ornithomimus dosahoval dĺžku asi 3,5 m, výšku asi 2,1 m a jeho hmotnosť sa pohybovala okolo 100 až 175 kg. Bol to bipedný (po dvoch nohách kráčajúci) dinosaurus celkovým vzhľadom veľmi podobný pštrosovi, avšak s výnimkou dlhého chvosta. Bol nepochybne veľmi rýchlym bežcom, ktorý dosahoval rýchlosť možno až okolo 80 km/h.

Systematika[upraviť | upraviť zdroj]

rod †ornitomímus/ornithomimus (Ornithomimus):

Často sa do rodu Ornithomimus zaraďujú aj všetky druhy, ktoré sa inak zaraďujú do rodu Dromiceiomimus.

V populárnej kultúre[upraviť | upraviť zdroj]

Tento rod sa objavuje napr. vo fiktívnom dokumente Prehistorický park z roku 2006. Tu je v takmer každej časti zobrazovaný ako stádové zviera, ktorého mláďatá sú operené. Ornitomímus sa ďalej objavil aj v množstve iných televíznych filmov a seriálov, napríklad Fantasia (1940), The Valley of Gwang (1969), Planet of Dinosaurs (1978) alebo snímku z IMAX T-Rex: Back to the Cretaceous (1998).

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Ornithomimus na českej Wikipédii.
  1. LINDSAY, W. Obry praveku. Bratislava: Fortuna Print. 1994. 96 s. Preklad: Milan Thurzo
  2. stary.mladyvedec.sk, [cit. 2023-07-16]. Dostupné online.
  3. Struthiomimusy. In: Pyramída. S. 5398
  4. MAKOVICKY, P. J.; KOBAYASHI, Y.; CURRIE, P. J.. The Dinosauria. Ed. Weishampel, David B.; Osmólska, Halszka; a Dodson, Peter. 2. vyd. Berkeley : University of California Press., 2004. ISBN 0-520-24209-2. Kapitola Ornithomimosauria, s. 137 – 150.