Pásavka zemiaková

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pásavka zemiaková
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Leptinotarsa decemlineata
(Say, 1824)

Areál rozšírenia
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Pásavka zemiaková (zastarano – v 50. rokoch – mandelinka zemiaková [1]; ľudovo nesprávne mandelinka; lat. Leptinotarsa decemlineata) je veľmi rozšírený zástupca radu chrobákov. Vyskytuje sa prakticky na každom zemiakovisku.

Pochádza pôvodne zo Severnej Ameriky. (pravdepodobne nie celá, predpokladá sa, že než ju začali kolonisti šíriť aj so zemiakmi, bol jej výskyt obmedzený na oblasť Mexického zálivu, prípadne severné Mexiko a Colorado, presnejšie sa nevie). Zjavne išlo o dosť malé oblasti, pretože vzťah pásavky k zemiakom bol vzatý na vedomie až v roku 1859, keď bolo zaznamenané jej prvé masívne premnoženie. Do Európy bola zavlečená spolu so zemiakmi, jej pomalé šírenie sa prudko zrýchlilo po druhej svetovej vojne, keď vzrástla úroveň transportu zemiakov. Pásavka potom postupne doputovala až k Uralu. Okrem zemiakov napadá aj ďalšie ľuľkovité rastliny (rajčinu, papriku, baklažán, ľuľok atď.).

Vyhláška na boj proti „americkému chrobákovi“ z r. 1952
Larvy pásavky zemiakovej

V bývalom Česko-Slovensku sa na ňu ako na škodcu najmä v 50. rokoch 20. storočia konali veľké „hony“ s cieľom jej vykynoženia. Komunistická propaganda ju vyhlásila za imperialistický útok a obvinila Západ, že ju na území ČSSR umelo vysadzuje z lietadiel alebo prostredníctvom diverzantov (úplne boli ignorované podobné kalamity v celej Európe), často bola propagandisticky nazývaná imperialistický či americký chrobák.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. V roku 1966 sa v Československom terminologickom časopise ročník V, číslo 1, písalo Po druhej svetovej vojne začalo sa u nás hovoriť o „ame­rickom chrobákovi", ktorý nám dodnes ničí zemiaky. V češtine sa pre tohto chrobáka vytvorilo pomenovanie mandelinka bramborová, ktoré sa na Slovensku prispôsobilo na mandelinku zemiakovú. Trochu oneskorene sa ako ekvivalentné vytvorilo i slovenské pomenovanie pásavka zemiaková. Bude však trvať najmenej jednu generáciu, kým sa medzi ľudom vžije sloven­ské meno pásavka zemiaková, ktoré je v slovenčine význa­movo priezračnejšie ako mandelinka.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]