Pavol Braxatoris

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pavol Braxatoris
slovenský libretista, textár a spoluzakladateľ slovenskej operety
Narodenie4. február 1909
Senica, Slovensko
Úmrtie19. január 1980 (70 rokov)
Bratislava, Slovensko

Pavol Braxatoris (* 4. február 1909, Senica – † 19. január 1980, Bratislava) bol slovenský libretista, textár a jeden zo zakladateľov slovenskej operety, syn básnika a prekladateľa Martina Miloša Braxatorisa a vnuk básnika Andreja Sládkoviča. Medzi spoluzakladateľov slovenskej operety sa zaraďuje spoločne s Gejzom Dusíkom a Františkom Krištofom Veselým.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa ako siedme dieťa v poradí, jeho otec bol evanjelický kňaz, básnik a prekladateľ Martin Miloš Braxatoris, jeho starý otec bol známy slovenský básnik a evanjelický kňaz Andrej Braxatoris známejší pod pseudonymom Andrej Sládkovič. Absolvoval gymnázium v Skalici. V období štúdia na gymnázií sa zoznámil s Gejzom Dusíkom. Potom, medzi rokmi 1928 – 1933 vyštudoval právo na Karlovej univerzite v Prahe. Tu napísal aj svoje prvé texty. Po absolvovaní práva na Karlovej univerzite začal pracovať ako úradník v Senici.

Prvá opereta, ktorú vytvoril s Gejzom Dusíkom mala premiéru v roku 1938, jej názov je – Keď rozkvitne máj. Mnohé piesne z tejto operety ako aj ďalších spoločných operiet zľudoveli, z operety Keď rozkvitne máj je to napríklad táto pieseň – Rodný môj kraj. Táto opereta mala premiéru v Slovenskom národnom divadle a hlavnú úlohu v nej stvárnila Mária Kišonová-Hubová, známa slovenská operná speváčka. V roku 1939 v Slovenskom Národnom divadle mala premiéru ďalšia spoločná opereta s názvom Modrá ruža. Túto operetu hrali skoro na všetkých divadelných javiskách na Slovensku. V roku 1944 mala premiéru už tretia v poradí spoločná opereta s Gejzom Dusíkom s názvom Tajomný prsteň.

V roku 1954 mala premiéru na Novej scéne v Bratislave ďalšia opereta Zlatá rybka. V tomto roku začal pracovať Pavol Braxatoris ako vedúci na sekretariáte Zväzu slovenských skladateľov. V roku 1956 mala v Košiciach premiéru opereta Hrnčiarsky bál, ktorej najznámejšou piesňou je Pieseň o rodnej zemi. Známejšia je táto pieseň pod názvom Najkrajší kút. Dlhoročným najznámejším interpretom tejto piesne je celosvetovo známy operný spevák Peter Dvorský. V roku 1963 mala premiéru ďalšia opereta Karneval na Rio Grande (uvádzaná aj pod titulom Potulný spevák), opereta sa odohrala v Štátnom divadle v Košiciach. V roku 1971 mala premiéru na Novej scéne v Bratislave opereta To by bola láska. Pavol Braxatoris napísal viac ako 200 piesňových textov, mnohé z týchto piesňových textov sa stalo hitmi, ktoré sú známe aj v súčasnosti. Mal dve dcéry Alexandra Braxatorisová (slovenská dramaturgička, prekladateľka, libretistka) a Zora Braxatorisová.

Tvorba[upraviť | upraviť zdroj]

Opereta – libretá[upraviť | upraviť zdroj]

Piesňová tvorba a libretá[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Zoznam piesní s textami Pavla Braxatorisa

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Zora Ševčíková: Pavol Braxatoris, (edícia: Veľké osobností slovenského divadla), 1998,

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]