Pavol Spitzkopf

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pavol Spitzkopf
horský vodca
Narodeniedruhá polovica 19. storočia
Úmrtiezačiatok 20. storočia
Národnosťnemecká
Profesiahorský vodca

Pavol Spitzkopf-Urban, alebo Paul Spitzkopf starší (* dátum narodenia a smrti nie je známy) bol spišskonemecký horský vodca.

Prvé výstupy na vysokotatranské štíty uskutočnil s mnohými horolezcami. Často bol spoločníkom Karola Englischa, s ktorým urobil prvovýstup na Veľké a Prostredné Solisko (1903), Vyšnú a Prostrednú Soliskovú štrbinu a Soliskovú lávku. S Karolom Jordánom prví v zime 1904 vystúpili na Prostredný hrot. V zimných podmienkach 11. apríla 1903 spolu s Harrym Bercelim, Karolom Jordánom a horským vodcom Jánom Franzom st. prví vystúpili na Vysokú. V zime 26. decembra 1906 Imre Barcza, Ján Breuer ml. a Pavol Spitzkopf urobili prvovýstup na Baranie sedlo a s Januszom Chmielowskim ako prví v zime 1905 vystúpili na Gerlach. V roku 1907 spolu s Ferencom Kienastom a Jánom Breuerom 8. augusta 1907 boli prví, ktorí prešli z východu na západ cez Batizovský hrebeň.

Pavol Spitzkopf patril do veľkej rodiny Spitzkopfovej, z ktorej pochádza viacero horských vodcov, ktorí vykonali vysokotatranské prvovýstupy. Historické pramene o tejto rodine pochádzajú viac menej z polovice 19. storočia. Najznámejší z nej je Martin Spitzkopf-Urban. Spolu s horským vodcom Jánom Stillom, Jánom Gellhoffom, staviteľom z Veľkej, a dvomi ďalšími neznámymi lovcami kamzíkov v roku 1874 vystúpili na Gerlachovský štít. Horskými vodcami z tejto rodiny boli aj Matthias-Schmied, Pavol, Andreas a Johann, neskôr Pavol Spitzkopf mladší, Pavol Spitzkopf starší (obaja s prídomkom Urban), Jakub i Walter Spitzkopfovci.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Paul Spitzkopf na poľskej Wikipédii.