Pod Rozsutec

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Podrozsutec)
Pod Rozsutec
miestna časť obce Terchová
Osada Podrozsutec, v pozadí Malý Rozsutec
Štát Slovensko Slovensko
Kraj Žilinský kraj
Okres Žilina
Súradnice 49°15′16″S 19°05′34″V / 49,254383°S 19,092839°V / 49.254383; 19.092839
EČV (do r. 2022) ZA
Poloha miestnej časti na Slovensku
Poloha miestnej časti na Slovensku
Map
Interaktívna mapa miestnej časti
Wikimedia Commons: Podrozsutec
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portály, ktorých súčasťou je táto stránka:

Pod Rozsutec[1] (v mapách Podrozsutec, miestne: Podrázsutec, Podrozsutce) je jedna zo siedmich osád v terchovskej doline, ktoré ležia na jej fatranskej strane (Bačín, Mažgútovci, Belovci, Podolina, Chalupy, Podhorskovci, Štefanová, Pod Rozsutec), oproti desiatkam osád na beskydskej strane (kde leží napríklad aj rodisko Juraja Jánošíka, Jánošíkovci). Administratívne patrí pod obec Terchová. Tvorí ju približne 20 dreveníc, z ktorých sú niektoré prestavané a niektorú úplne  nové, ale štýlovo nie výrazne rušivé. V okolí sú polia a pasienky. Preteká ňou potok, ktorý pramení pod Malým Rozsutcom a poniže vytvoril roklinu Nové Diery.

Osada sa v písomnostiach spomína od prelomu 19. a 20 storočia, pravdepodobne  bola založená už skôr. Jej obyvatelia sa údajne zaoberali okrem poľnohospodárstva, chovu hospodárskych zvierat a pastierstva aj  lovom a drevárstvom. Osada nie je prístupná po verejných komunikáciach. Na historickej ortofotomape z roku 1950 je zachytených asi 10 domov a v  okolí obhospodarovaná pôda.  Od 50. rokov 20. storočia ju stáli obyvatelia z rodín Muchovcov a Mičovcov opúšťali, posledná rodina odišla v roku 2005. Napriek tomu tu v lete ešte vidieť obrábané políčka a pasúci sa dobytok. V súčasnosti je osada obývaná sezónne a zveľaďovaná potomkami pôvodných obyvateľov a starými aj novými chalupármi.

Podrozsutec je prístupný  len poľnými cestami cez osady Chalupy a Podhorskovci. Vedie ňou zeleno značený turistický chodník na Malý Rozsutec, ktorý sa týči priamo nad osadou. Turisticky atraktívnejší je prístup  chodníkom, ktorý odbočuje zo žlto značenej turistickej trasy cez roklinu Nové diery (na jej ohybe, pri tabuli náučného chodníka) a domáci si ho vyznačili červenými srdiečkami. Končí tu aj chodník - skratka zo sedla Zákres pod Malým Rozsutcom, sčasti vyznačený bielymi a žltými pásmi.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  1. TERCHOVÁ. In: KROPILÁK, Miroslav, ed. Vlastivedný slovník obcí na Slovensku III. 1. vyd. Bratislava : Veda, 1978. 532 s. S. 156.
  • text na výveske v osade, mapové podklady a miestni pamätníci.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Pod Rozsutec