Pol'and'Rock Festival

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nočná scéna na poľskom Woodstocku, 2013
Nočná scéna na poľskom Woodstocku, 2017

Pol'and'Rock Festival, pôvodne Przystanek Woodstock (slov. Zastávka Woodstock), je poľský rockový festival usporadúvaný nadáciou Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy (slov. Veľký orchester vianočnej pomoci). Prvý ročník festivalu, ktorého inšpiráciou sa stal legendárny americký hudobný festival Woodstock, sa konal v roku 1995.

V súčasnosti sa táto Poľská prehliadka množstva rockových žánrov koná v meste Kostrzyn nad Odrą na poľsko-nemeckej hranici. Počet návštevníkov sa ráta na státisíce, rekordnou účasťou bolo podľa organizátorov dosiahnutie na jubilejnom 20. ročníku v roku 2014, kedy na festival prišlo asi 750 000 ľudí, v roku 2011 bol počet návštevníkov odhadovaný až na 1 000 000.[1][2] Patrí tak medzi najväčšie open-air festivaly v Európe. Medzi hlavných hudobníkov, ktorí v predchádzajúcich rokoch vystúpili na festivale, patrila napríklad skupina Prodigy alebo skupina Sabaton.

Mottom poľského Woodstocku, ktorý sa tradične koná na prelome júla a augusta, je „Láska, priateľstvo a hudba“. Jeho zakladateľom je poľský novinár a aktivista Jerzy Owsiak.[3] V rokoch 2016 a 2017 bol festival označený ako Zábava zvýšeného rizika, čo prinútilo organizátorov sprísniť bezpečnostné opatrenia, napríklad areál oplotiť a umiestniť bezpečnostné kontroly pred vstupmi na jednotlivé scény. V roku 2017 bolo umiestnenie ohrady pred hlavnou scénou predmetom jednania medzi Owsiakom a starostom mesta Kostrzyna nad Odrą. Festival, resp. jeho organizátor, bol taktiež kritizovaný zo strany vládnucej strany PiS a stal sa predmetom politických kontroverzií v Poľsku. Jeho možné presunutie do Štetína navrhol tamojší starosta v prípade, kedy by sa usporiadanie akcie v Kostrzyne ukázalo byť naďalej problematické.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Woodstock 2014: Manu Chao rozbujał, a Bukartyk pożegnał. Gazeta Lubuska, 3. august 2014. Dostupné online. (po poľsky)
  2. IWIŃSKA, Paulina. Przystanek Woodstock 2011: Rekordowa liczba uczestników i fochy Prodigy [foto]. wroclaw.naszemiasto.pl, 16. január 2015. Dostupné online [cit. 2017-09-12]. (po poľsky)
  3. TOMAN, Marek. Dva festivaly s ideou? Polský Woodstock a české Mighty sounds. Kulturní magazín UNI, 10/2012. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Pol'and'Rock Festival na českej Wikipédii.