Rock for People

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Rock for People
Festival Rock for People v Hradci Králové roku 2013
Festival Rock for People v Hradci Králové roku 2013
Miesto konaniaPark 360Letisko Hradec Králové, Hradec Králové
Roky pôsobenia1995 – súčasnosť
ZakladateľAgentura Ameba Production
Žánrerock, metalcore, indie rock, heavy metal, hardcore, alternatívny rock, punk rock, pop, ska, electro, drum and bass, reggae
Webstránkarockforpeople.cz

Rock for People je jeden z najväčších českých rockových hudobných festivalov. Jeho prvý ročník usporiadala agentúra Ameba Production v auguste 1995 na atletickom štadióne v Českom Brode. Domovským mestom festivalu zostalo toto takmer sedemtisícové mesto až do roku 2006.

Na 13. ročník, ktorý sa konal v roku 2007, sa festival presunul do Festivalparku, dnes Parku 360, na bývalé vojenské letisko v Hradci Králové. Nové a omnoho väčšie priestory umožnili získať viac skupín a viac divákov.[1] Veľkú zmenu kladne prijali ako vystupujúce skupiny, tak aj návštevníci.[2]

Jednotlivé ročníky[upraviť | upraviť zdroj]

19. august 1995[upraviť | upraviť zdroj]

Na prvom ročníku sa predstavilo počas pätnástich hodín celkovo 18 skupín. Vstupenky, ktorých cena sa pohybovala od 75 do 90 českých korún, si kúpilo celkovo 1 100 ľudí. Výťažok 70 000 českých korún bol predaný ústavu pre mentálne postihnuté deti v ústave v Bylanoch. Hlavnými ťahúňmi sa stali interpreti Support Lesbiens, Bast, Narvan, Phil Shöenfelt a Dorota B.B.

29. júna 1996[upraviť | upraviť zdroj]

Druhý ročník sa niesol v znamení daždivého počasia. Aj cez to však zlomila návštevnosť rekord a na 17 skupín se prišlo pozrieť 1 600 návštevníkov. Spoločnosť Ameba Production po skončení festivalu predala Kontu Bariéry šek na 62 000 českých korún. Počas pätnásťhodinového maratónu sa predstavili skupiny Mňága a Žďorp, Hudba Praha, Tata Bojs a speváci Vladimír Mišík či Michal Prokop.

4 – 5. júl 1997[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1997 sa prvýkrát festival Rock for People pretiahol na dva dni, počas ktorých sa na jednom pódiu vystriedalo 41 skupín, o tri menej oproti pôvodnému programu. Na rozdiel od predchádzajúceho premočeného ročníku sa počasie zlepšilo, hoci iné miesta Česka prežívali prívaly. Avšak hneď prvý deň cez Český Brod prešla búrka, pri ktorej bola doničená plachta chrániaca stage. Na festival prišlo celkom 2 300 ľudí, takže bol opäť pokorený rekord. Výťažok zo vstupeniek bol slávnostne predaný Výboru dobré vůle – Nadaci Olgy Havlové. Hlavnými skupinami tretieho ročníka sa stali Krucipüsk, Medvěd 009, Tata Bojs, Chinaski, Endless, Znouzectnost a Mňága a Žďorp.

4 – 6. júl 1998[upraviť | upraviť zdroj]

Tretí ročník trval dva dni, štvrtý len tri. Novinkou bolo aj pridanie ďalšej scény, ktorá se nachádzala v Lidovým domě. Tým sa rapídne zvýšil počet vystupujúcich skupín – z predchádzajúcich 41 na plánovaných 104. Účasť na festivale však zrušilo niekoľko skupín vrátane Tata bojs, Krabathor, Chinaski a Narvan. Avšak usporiadatelia na poslednú chvíľu zohnali niektorých iných interpretov, a tak na dvoch scénách zahralo okolo stovky hudobných telies. Vďaka priestorovému a časovému rozšíreniu sa na festivale predstavili aj skupiny zasahujúce do žánrov reggae, ska či metal. Daždivé počasie se pomaly začalo stávať tradíciou, takže aj štvrtý ročník čiastočne prepršal. Avšak to nemalo vplyv na návštevníkov, ktorých toho roku prišlo 3 800. Práve vďaka návštevnosti, skvelej organizácii a pestrému programu sa stal po štyroch rokoch Rock for People jedným z najkvalitnejších festivalov v Česku. Ťahúňmi sa stali skupiny Žlutý pes, Visací zámek, Lenka Dusilová, Divokej Bill, Sto zvířat a Tři sestry.

3. – 5. júl 1999[upraviť | upraviť zdroj]

Hlavná brána na Rock for People v roku 2009

Rock for People vykročil do svojho piateho ročníku suchou nohou a kliatba z predchádzajúcich rokov bola prelomena. K párnemu počasiu pribudlo tiež nové grafické logo festivalu, kde v slove „rock“ je písmeno „o“ nahradené symbolom pre muža () a v slove „people“ je rovnaké písmeno nahradené symbolom pre ženy (). Vzájomne sú potom symboly spojené s anglickou predložkou „for“. To, že Rock for People získaval popularitu, dokazuje tiež meno hlavného ťahúňa piateho ročníka. Bola ním nemecká skupina Guano Apes, ktorá zožala ku koncu 90. rokov obrovský úspech nielen v strednej Európe. Z domácej scény sa stali hlavnými lákadlami skupiny Wohnout, E!E, Abraxas, Ready Kirken a speváčka Anna K. Aj keď sa počet interpretov znížil na 90 a teploty v dobe konania festivalu dosahovali vysoké hodnoty, dorazilo do Českého Brodu rekordných 5 000 návštevníkov. Dňa 11. marca 2000 získal Rock for People Cenu hudobných publicistov pri predávaní prestížnych Gramy, dnešných Andělov, v pražskom Veltržnom paláci.

4. – 6. júl 2000[upraviť | upraviť zdroj]

S dôležitým ocenením začal šiesty ročník Rock for People tradične prvý týždeň v júli. Hlavnými hviezdami sa mali stať dve zahraničné skupiny – rocková skupina Bloodhound Gang z USA a nemeckí metalisti In Extremo. Hneď prvý večer prišla na rad skupina Bloodhound Gang, ktorá vie, čo to znamená hudobný svet, čo dokazuje aj velká podpora hudobnej televízie MTV. Keďže na festivale Rock for People vystupovali ako hlavní ťahúni, očakávalo sa od nich tiež veľa. Avšak koncert zlyhal po technickej stránke, keď vypadla časť aparatúry. Akokoľvek sa skupina snažila dlhú chvíľu fanúšikom spríjemniť, tí neváhali a stage zasypali kelímkami. Recenzent Jaroslav Špulák neskôr predniesol, že v histórii festivalu sa žiadna skupina nedočkala takého množstva kelímkov hodených na javisko.[3] Ďalší deň zlepšila návštevníkom náladu metalová skupina In Extremo, na ktorú sa zišli takmer všetci festivaloví diváci. Tretí a zároveň posledný festivalový večer patril dubovej skupine Zion Train zo Spojeného kráľovstva, ktorí predviedli, ako sa hrá pravý jamajský dub spojený s reggae. Zo susedného Slovenska dorazila tiež punk rocková skupina Iné Kafe a z českej hudobnej scény sa na javiskách objavili Buty, J.A.R. či Anna K. Celkovo sa na šiestom ročníku Rock for People predstavilo 82 skupín, ktorých výkony si prišlo vypočuť 7 500 divákov.

5. – 7. júl 2001[upraviť | upraviť zdroj]

(9 000 návštevníkov, 92 skupín)
Vystúpili: Apocalyptica, M. Patton & Fantomas, Asian Dub Foundation, Sri, Shelter, Ex Girl, Tanzwut, Tahiti 80, Defdaf, Terrorgruppe, Calico Soul, New Model Army, Xaver Fischer Trio a ďalší.

4. – 6. júl 2002[upraviť | upraviť zdroj]

(12 000 návštevníkov, 120 skupín)
Vystúpili: Chumbawamba, Transglobal Underground, Biohazard, Dead Kennedys, Die Happy a ďalší.

3. – 6. júl 2003[upraviť | upraviť zdroj]

(? návštevníkov, 130 skupín)
Vystúpili: Cypress Hill, The Levellers, Therapy?, Madball, Donots, Junkie XL, Modena City Ramblers, 4LYN a ďalší.

3. – 5. júl 2004[upraviť | upraviť zdroj]

(15 000 návštevníkov, 170 skupín)
Vystúpili: SKA-P, Hooverphonic, Fun-Da-Mental, Värttinä, Ill Nino a ďalší.

3. – 6. júl 2005[upraviť | upraviť zdroj]

(? návštevníkov, 127 skupín)
Vystúpili: Garbage, Die Toten Hosen, Leningrad Cowboys a ďalší.

4. – 6. júl 2006[upraviť | upraviť zdroj]

(20 000 návštevníkov, 112 skupín)
Vystúpili: Manu Chao, Fun Lovin' Criminals, Radio Bemba Sound System, Agnostic Front, Madball, Mattafix, The Frames, Los de Abajo, Gocoo, Mad Sin, Deadline, Mad Heads XL a ďalší.

4. – 6. júl 2007[upraviť | upraviť zdroj]

(20 000 návštevníkov, 127 skupín)
Vystúpili: The Killers, The Hives, Sick of It All, Basement Jaxx, Flipsyde, Mory Kanté, Toy Dolls, The Levellers, Walls of Jericho, Front Line Assembly, Kissmet, No Means No, Die Happy, The Loccos, The Bones, Disco Esemble, Karamelo Santo, Deti Picasso, Extra Action Marching Band, Green Frog Feet, Zeroscape a ďalší.

3. – 5. júl 2008[upraviť | upraviť zdroj]

(25 000 návštevníkov, 150 skupín)
Vystúpili: The Offspring, Kaiser Chiefs, Massive Attack, Helmet, Enter Shikari, Flogging Molly, The Locos, Madball, Dreadzone, H2O (hudobná skupina), N.O.H.A., Los de Abajo, Black Mountain, Kissmet, iO, Watch Clan, Panteón Rococó, Donots, Holy Fuck, VNV Nation, La Kinky Beat, Demented Are Go, Zulu 9:30, Outvile, Empyr, Invases, Seth Lakeman, Park Avenue, Skop, Montreal, Hopes Die Last, Karras, Tremore, Nomad Soundsystem, Dj Scratchy a ďalší.

4. – 6. júl 2009[upraviť | upraviť zdroj]

(27 000 návštevníkov,[4] 130 skupín)
Vystúpili: Arctic Monkeys, Placebo, SKA-P, Bloc Party, Underworld, Gogol Bordello, Static-X, Therapy?, Freestylers, Hadouken!, The Kooks, Mucky Pup, Ignite, Comeback Kid, The Bouncing Souls, Fancy, Derfine, Firewater, RA:IN, 7 Weeks, Expatriate, Gocoo, Keziah Jones, Defeater, Black President, Scratch Bandits Crew a ďalší.

3. – 6. júl 2010[upraviť | upraviť zdroj]

(28 500 návštevníkov,[4] 170 skupín)
Vystúpili: Muse, The Prodigy, NOFX, Editors, Billy Talent, Morcheeba, Skunk Anansie, The Subways, Tricky, Alexisonfire, Suicidal Tendencies, Juliette Lewis, Archive, Gallows, Skindred, Coheed and Cambria, Death by Stereo, Does It Offend You, Yeah?, Evergreen Terrace, Jello Biafra And The Guantanamo School Of Medicine, Disco Ensemble, Wisdom in Chains, Dreadzone, Horse the Band, The Inspector Cluzo, Doping Panda, The Mohones a ďalší.

2. – 5. júl 2011[upraviť | upraviť zdroj]

(28 000 návštevníkov,[5][chýba zdroj] 170–180 skupín)

Nové logo festivalu v roku 2011


Vystúpili: Paramore, Pendulum, My Chemical Romance, Bullet for My Valentine, The Streets, Sum 41, White Lies, Digitalism, Primus, Beatsteaks, Jimmy Eat World, The Wombats, John Butler Trio, The Qemists, Kele, Tokyo Ska Paradise Orchestra, Parkway Drive, Protest The Hero, Bright Eyes, US Bombs, The Levellers, Deez Nuts, Molotov, Title Fight, Cancer Bats, Destine, Radio Dead Ones, Jenny and Johnny, Your Demise a ďalší.

3. – 6. júl 2012[upraviť | upraviť zdroj]

(30 700 návštevníkov)[6]
Vystúpili: Franz Ferdinand, The Prodigy, Skrillex, Architects, Crystal Castles, Čechomor, Enter Shikari, Example, Flogging Molly, H2O, Horkýže Slíže, Mandrage, Mig 21, Monkey Business, Selah Sue, Support Lesbiens, Tata Bojs, The Subways, Two Door Cinema Club, Vypsaná fiXa, Charlie Straight, …
Vystúpenia skupín Faith No More, Orbital, Refused, The Kooks a Irie Révoltés boli zrušené buď kvôli poškodenej technike alebo s ohľadom na núdzový stav v dôsledku rizika silných búrok.[7][chýba zdroj]

2. – 5. júl 2013[upraviť | upraviť zdroj]

Vystúpili: 30 Seconds to Mars, Queens of the Stone Age, Foals, Parov Stelar Band, Billy Talent, Bloc Party, Gogol Bordello, Charlie Straight, Klaxons, Kryštof, Modestep, Papa Roach, Pražský výběr, The Gaslight Anthem, Xindl X, A Day to Remember, Aneta Langerová, Borgore, Filharmonie Hradec Králové, Pipes and Pints, Royal Republic, Boris Carloff, Ohm Square, Dubioza kolektiv, Friska Viljor, Hacktivist, Jan Budař a Eliščin Band, Please the Trees & Elpida, Skyline, Sto zvířat, Sunshine, UDG, Deathgaze, Karel Gott.

3. – 5. júl 2014[upraviť | upraviť zdroj]

(27 000 návštevníkov)[8][chýba zdroj]

Vystúpili: Manu Chao, Biffy Clyro, Lucie, Madness, Chase & Status, The Naked and Famous, Chinaski, Netsky, Tom Odell, Asian Dub Foundation, Mandrage, Steven Seagal's Blues Band, Tata Bojs, The Afghan Whigs, Vypsaná fiXa, We Came as Romans, Balthazar, Blood Red Shoes, Blue Effect & Rozhlasový Big Band Gustava Broma, Deap Vally, Divokej Bill, Emmure, Holy Esque, Kadebostany, Molotov Jukebox, N.O.H.A., Prago Union, School is cool, The Feud, The Strypes, THePETEBOX, Wohnout Recycling Jam, Xindl X, 7 Weeks, Android Asteroid, Angel at my table, Bilderbuch, Compact Disk Dummies, Debbi, Dirty Blondes, Evelynne, Gang Ala Basta, God Damn, Goldmouth, Groovy Shiva, Hentai Corporation, IAN, Imodium, Jelen, Kensington, Lake Malawi, Lazytalk, Lucy Love, Madame Pepper, Michal Hrůza, Money for Rope, Mydy Rabycad, Natas Loves You, No Distance Paradise, Paceshifters, Please The Trees, Republic of Two, Sci Fi Psi, Skyline, Strapo, The Tap Tap, the.switch, Tricot, UDG, Vladimir 518, Walter Schnitzelsson, We on the Moon a Zrní.

4. – 6. jún 2015 – Rock for People 2015 – Hradec Králové[upraviť | upraviť zdroj]

(28 000 návštěvníků)[9]

Vystúpili: Faith No More, Limp Bizkit, Bastille, Julian Casablancas & The Voidz, Flux Pavilion Three Days Grace, Hollywood Undead, Asking Alexandria, Deathstars, We Are Harlot, Red Fang, Yellowcard, Northlane, Vojtěch Dyk & B-Side Band, David Koller, Vypsaná fiXa, Pipes and Pints, Sto zvířat.

3. – 5. júl 2015 – Rock for People EUROPE – Plzeň[upraviť | upraviť zdroj]

(12 000 návštevníkov)

Vystúpili: Motörhead, Guano Apes, Parov Stelar, The Ting Tings, Modestep, Pete Doherty, Dead by April, Fink, Movits!, THePETEBOX, French Films, Gomad! & Monster, The Inspector Cluzo, Triggerfinger, De Staat, Gasmac Gilmore, Scarecrow, Bottled in England, BRNS, Joycut, No Metal in this Battle a ďalší.

3. – 5. júl 2016 – Rock for People 2016 – Hradec Králové[upraviť | upraviť zdroj]

(30 000 návštevníkov)[10]

Vystúpili: The Offspring, Bullet for My Valentine, Five Finger Death Punch, Skillet, Enter Shikari, Royal Republic, Anti-Flag a ďalší.

4. – 6. júl 2017 – Rock for People 2017 – Hradec Králové[upraviť | upraviť zdroj]

(25 000 návštevníkov)

Vystúpili: Paramore, Die Antwoord, Evanescence, Mastodon, Foster The People, Three Days Grace, Cage The Elephant, You Me At Six a ďalší.

4. – 6. júl 2018 – Rock for People 2018 – Hradec Králové[upraviť | upraviť zdroj]

Vystúpili: The Prodigy, Volbeat, The Kooks, Skillet, Rodriguez,[11] Beatsteaks, Marmozets, In This Moment, Stick To Your Guns, Sick Puppies, Blossoms, Kontrust a ďalší.

4. – 6. júl 2019[upraviť | upraviť zdroj]

Vystúpia skupiny Bring Me the Horizon, Franz Ferdinand, Rudimental, In Flames, Kodaline, Flogging Molly, The Subways, Our Last Night, The Amity Affliction, You Me At Six, Hands Like Houses, Don Broco, Barns Courtney, nothing,nowhere. a ďalší.

Ostatné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1998 sa stal Rock for People hlavným projektom agentúry Ameba Production a pod hlavičkou festivalu začali postupne vznikať dalšie festivaly a koncerty v rôznych kútoch Česka. Jedným z najstarších je festival Natruc Kolín, ktorý bol založený v roku 1998. V roku 2000 vznikol Řev Řevnice, v roku 2003 Ouvalskej Bigbít a o rok neskôr Kytlice MusicFestival. Pod záštitou Rock for People boli v roku 2006 položené základy Smržfestu Smržovka a posledným projektom sa stal festival v Litvínove nazývaný Music of Litvínov, ktorého prvý ročník sa uskutočnil v roku 2008. Počínajúc rokom 2003 sa konal prvý zimný hudobný festival v Česku, s názvom Zimní Rock for People. Ten bol v roku 2011 ukončený.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. BOHATOVÁ, Monika. Festival Rock for People se stěhuje do Hradce Králové. Hospodářské noviny (Economia, a.s.), 13. marec 2007. Dostupné online [cit. 2018-12-28]. ISSN 1213-7693.
  2. Rock for People - 2007 [online]. 2007-07-13, [cit. 2009-07-08]. Dostupné online. Archivované 2009-06-22 z originálu.
  3. DNES.cz; MF DNES; jir. V Českém Brodě zklamala hlavní hvězda. iDNES.cz (MAFRA, a. s.), 7. júl 2000. Dostupné online [cit. 2018-12-28].
  4. a b Zájem o vstupenky na festival Rock for People je i v zahraničí. Hradecký deník.cz (VLTAVA LABE MEDIA a.s.), 12. máj 2011. Dostupné online [cit. 2018-12-28].
  5. Rock for People 2011: Déšť, conversky a souboj Ameriky s Británií. t-music.cz (T-Mobile Czech Republic a.s.), (6. července 2011). Dostupné online [cit. 2012-01-30]. Archivované 2011-09-08 z originálu.
  6. ČTK. Pořadatel: Budoucnost Rock for People je ohrožena. Lidové noviny (MAFRA, a.s.), 9. júl 2012. Dostupné online [cit. 2018-12-28]. ISSN 1213-1385.
  7. Děkujeme vám i kapelám - byli jste hlavní zpruhou! [online]. http://rockforpeople.cz, 2011-07-07, [cit. 2019-05-09]. Dostupné online. Archivované 2014-02-27 z originálu.
  8. Díky vám: bylo to ohleduplné, čisté, energické a objevné! [online]. 2014-07-06, [cit. 2019-05-09]. Dostupné online. Archivované 2014-07-14 z originálu.
  9. PLECHÁČ, Tomáš. Na Rock for People přišlo 28 tisíc lidí, o stěhování se rozhodne po Plzni. iDNES.cz / Hradecký kraj (MAFRA, a.s.), 8. jún 2015. Dostupné online [cit. 2018-12-28].
  10. Mfx; ČTK. Rock for People 2016 je minulostí. A opět nezklamal, zakončili ho Massive Attack. EuroZprávy.cz, 6. júl 2016. Dostupné online [cit. 2018-12-28]. ISSN 2336-257X.
  11. Legendární Sugar Man Rodriguez zavítá v létě na Rock for People [online]. 2016 Ameba Production, [cit. 2018-12-28]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Rock for People na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).