Portál:Šport/Odporúčaný článok/21

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
víťaz z roka 2016 Vincenzo Nibali

Giro d'Italia (často sa používa len skrátený názov „Giro“), doslova „Okružná jazda po Taliansku“, sú etapové cyklistické preteky profesionálnych cyklistov, ktoré sa od roku 1909 pravidelne konajú začiatkom mája v Taliansku. Zvyčajne trvajú tri týždne, ich dĺžka býva 2 500 - 4 000 km.

V hodnotení cyklistických pretekov ProTour podľa Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) je Giro d'Italia spolu s pretekmi Vuelta a España zaradený do druhej najvyššej kategórie B. Vznik pretekov Giro d'Italia bol inšpirovaný pretekmi Tour de France, ktoré vznikli o 6 rokov skôr vo Francúzsku. Podobne ako Tour de France boli pôvodne propagačnou akciou pre automobilový časopis L'Auto, takisto aj majiteľ novín La Gazzetta dello Sport Emilio Camillo Costamagna sa rozhodol cyklistickými pretekmi propagovať svoje noviny. Prvá Giro začínala 13. mája 1909 v Miláne, mala 8 etáp a celkovú dĺžku 2 448 kilometrov. Prvým víťazom sa stal Luigi Ganna, zatiaľ posledným víťazom ročníka 2016 Vincenzo Nibali. Až päťkrát zvíťazili v týchto pretekoch Alfredo Binda, Fausto Coppi a Eddy Merckx. Najviac etapových víťazstiev, celkovo 42, získal Mario Cipollini a najviac dní v ružovom drese vedúceho pretekára, až 77, absolvoval Eddy Merckx. Najstarším víťazom bol v roku 1955 Fiorenzo Magni, ktorý mal vtedy 34 rokov a 180 dní, najmladším víťazom je Fausto Coppi, ktorý zvíťazil v roku 1940 vo veku 20 rokov.

Na rozdiel od Tour de France získava od roku 1931 vedúci pretekár na Giro d'Italia ružový dres (v orig. Maglia rosa). Pretekár ktorý vedie v súťaži vrchárov získava zelený dres (maglia verde) a vedúci pretekár v súťaži špurtérov získava cyklámenový dres (Maglia ciclamino) - podľa farby alpského kvetu cyklámen. Pretekár s najlepšími časmi v polovici etáp získa modrý dres (Maglia azuro).