Portál:Afrika/História

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mapa politických miest v Afrike, ktoré existovali v rôznych obdobiach (približne 500 pred Kristom až 1500 pred Kristom).
Bližšie informácie v hlavnom článku: Dejiny Afriky

História Afriky sa začína objavením sa ľudskej rasy približne pred 2,6 miliónmi rokov. Kontinent je kolískou ľudstva, kde sa pred 200 000 rokmi vyvinuli moderní ľudia a následne sa rozšírili do zvyšku zemegule. Ku koncu praveku sa Sahara, ktorú vtedy tvorili veľké jazerá, stala vyprahnutou a „rozrezala“ Afriku na dve časti, čo viedlo k odlišnému, ale nie úplne nezávislému historickému vývoju medzi severom a juhom, vždy spojeným rôznymi obchodnými koridormi cez siete oáz.

Názov „Afrika“ pochádza z latinskej Africa a pôvodne označoval provinciu Afriky v Rímskej ríši, ktorá zhruba pokrývala dnešné Tunisko, pobrežnú oblasť Alžírska a Líbyjskú Tripolitániu a ktorá nakoniec označuje všetky krajiny. V historickom období sa pozdĺž Nílu rozvinula prvá veľká civilizácia, staroveký Egypt, a neskôr severná Afrika. Južné pobrežie Stredozemného mora, zažila vplyv Feničanov, Grékov a Rimanov, ako aj v menšej miere vplyv Peržanov a Asýrčanov, keď ich príslušné ríše napadli Egypt.