Portál:Letectvo/Vybraná osobnosť/26

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Čatár Josef František (* 7. október 1914, Otaslavice – † 8. október 1940, Cuddington Way) bol česko-slovenský stíhací pilot pochádzajúci z Moravy, letecké eso poľského a britského letectva v druhej svetovej vojne.

Josef František sa prihlásil k česko-slovenskému letectvu v roku 1936. Roku 1938 sa stal stíhacím pilotom slúžiacim pri 40. letke v Prahe-Kbeloch. Po okupácii Československa (15. marca 1939) utiekol do Poľska, rovnako ako veľa iných československých letcov. Mnohí z nich pokračovali ďalej do Francúzska, ale František sa s niekoľkými druhmi rozhodol zostať a pripojiť sa k poľskému letectvu v boji proti Nemcom.

Po nemeckom vpáde do Poľska František plnil prieskumné a spojovacie úlohy v neozbrojenom cvičnom lietadle RWD-8. V dňoch 19. a 20. septembra napadol nemecké kolóny ručnými granátmi. V stredu 20. septembra bol zostrelený, ale núdzovo pristál zachránili ho obetaví poľskí piloti iného lietadla, ktorí pod nepriateľskou paľbou pristáli neďaleko. V piatok 22. septembra dostal František za úlohu stiahnuť so zostávajúcimi lietadlami jednotky do Rumunska. Ako mnohým iným poľským pilotom, aj jemu sa podarilo utiecť z rumunského internačného tábora a v októbri 1939 sa nakoniec dostal až do Francúzska.