Portál:Letectvo/Vybraná osobnosť/33

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Claude Honoré Desiré Dornier (* 14. máj 1884, Kempten, Nemecko – † 5. december 1969, Zug, Švajčiarsko) bol nemecký letecký konštruktér, zakladateľ firmy Dornier Flugzeugwerke.

Narodil sa v rodine Francúza (ktorý dovážal do Nemecka víno) a jeho nemeckej manželky v Bavorsku. Tu aj vyrastal a získal základné vzdelanie. Od mladosti sa zaujímal o vedu a techniku, v roku 1907 úspešne ukončil štúdium na Technickej univerzite v Mníchove.

Mladý inžinier sa najprv zaoberal výpočtami pevnosti materiálov v strojárskej firme Nagel v Karlsruhe. 2. novembra 1910 nastúpil dvadsaťšesťročný Dornier do firmy Luftschiffbau Zeppelin vo Friedrichshafene pri Bodamskom jazere, kde jeho schopnosti čoskoro rozpoznal sám Ferdinand von Zeppelin. Dorniera ustanovil za svojho poradcu, a nadaný konštruktér začal s vlastným výskumom a návrhmi vylepšení dielov z ľahkých zliatin a neskôr aj s návrhmi lietadiel a hydroplánov.

V roku 1914 Dornier opustil so skupinkou konštruktérov a kresličov z oddelenia „Do“ továreň grófa Zeppelina a v friedrichshafenskej časti Seemoos postavil vlastnú priestornú drevenú halu a konštrukčnú kanceláriu. Onedlho po úplnom osamostatnení od Zeppelinovho koncernu gróf Zeppelin vo veku 79 rokov zomrel.