Portál:Politika/Odporúčaný článok/9 2016

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Richard Sulík

Sloboda a Solidarita (skratka SaS) je slovenská pravicová liberálna politická strana, zaregistrovaná 27. februára 2009. Od jej založenia je predsedom strany Richard Sulík, súčasnými (2014) podpredsedami sú Ľubomír Galko, Jozef Mihál a Jana Kiššová.

Po parlamentných voľbách 2010, v ktorých získala 12,14 % hlasov a 22 poslaneckých mandátov, zostavila SaS vládnu koalíciu na čele s Ivetou Radičovou spolu so stranami SDKÚ-DS, KDH a Most – Híd. Dňa 11. októbra 2011 Iveta Radičová spojila v parlamente hlasovanie o eurovale s hlasovaním o dôvere vláde. Opozícia a poslanecký klub SaS nepodporili jej návrh, čo malo za následok pád vlády a vypísanie predčasných parlamentných volieb. V predčasných parlamentných voľbách 2012 získala SaS 5,88 % hlasov a 11 poslaneckých mandátov a ocitla sa v opozícii voči vládnej strane Smer-SD. Vo voľbách do Európskeho parlamentu na Slovensku 2014 získala SaS 6,66 % hlasov a jeden poslanecký mandát, ktorý uplatňuje jej predseda Richard Sulík.

Preferencie strany pred parlamentnými voľbami 2016 sa dlhodobo pohybujú okolo 5 %, čo je hranica potrebná na vstup do parlamentu. Lídrom kandidátky SaS do volieb je predseda Richard Sulík, ktorý vyhlásil, že v prípade volebného úspechu pravicových strán sa vzdá mandátu europoslanca a prijme ponuku na členstvo vo vláde.