Posledná štvrť

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mesiac v poslednej štvrti

Posledná štvrť alebo tretia štvrť je fáza Mesiaca. Nastáva sedem dní aj pár hodín po splne. Pri poslednej štvrti je osvetlená východná pologuľa Mesiaca, ktorá sa rozprestiera z polovice na privrátenej a z polovice na odvrátenej strane Mesiaca. Z pohľadu pozorovateľa zo Zeme je preto osvetlená polovica mesačného disku, čiže vidieť štvrtinu celého mesačného povrchu. Pri pohľade zhruba od obratníka Raka a severnejšie je osvetlená ľavá strana Mesiaca. Jej okraj má tvar písmena C. Pretože posledná štvrť nastáva počas obdobia ľudovo nazývaného cúvanie (z noci na noc sa zmenšuje viditeľná plocha Mesiaca), Mesiac v tvare písmena C sa používa ako pomôcka na jeho odlíšenie od prvej štvrte.

Poslednej štvrti predchádza ubúdajúci neúplný Mesiac. Po poslednej štvrti je Mesiac vo fáze kosáčika. Sedem dní aj niekoľko hodín po prvej štvrti nastáva nov.

Mesiac v poslednej štvrti sa nachádza 90° západne od Slnka. Vychádza v okamihu pravej polnoci (v zimnom čase okolo 24:00, v letnom čase okolo 1:00). Kulminuje, keď Slnko vychádza a zapadá v pravé poludnie (v zimnom čase okolo 12:00, v letnom čase okolo 13:00). Najvyššie je počas poslednej štvrte na oblohe kulminujúci Mesiac v jesennom období, najnižšie v jarnom období.

Keď je Mesiac v prvej alebo poslednej štvrti, nedochádza k zatmeniam. Pri Mesiaci v prvej aj poslednej štvrti nastáva tzv. hluchý príliv.

Pri pohľade z mesačného povrchu je počas poslednej štvrte Zem vo fáze prvá štvrť.

Do fázy ekvivalentnej poslednej štvrti sa okrem Mesiaca dostávajú aj planéty počas kvadratúry.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]