Prenoceratops

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prenoceratops
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Leptoceratops gracilis
Chinnery, 2004
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Prenoceratops bol malý bylinožravý dinosaurus, primitívny zástupca skupiny Ceratopsia. Známy je z dobrých pozostatkov mladých jedincov, zatiaľ však bola v literatúre opísaná len lebka. Žil pred približne 75 miliónmi rokov na území dnešnej Montany (USA).

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Necelé tri metre dlhý Prenoceratops patril medzi primitívne rody ceratopsov (v preklade „rohatých tvárí“). Nemal výrazné rohy, ani kostený golier. Disponoval však silným zobákom a typickým znakom všetkých marginocefalovcov (okrem ceratopsov tak napr. aj pachycefalosaurov) - vytŕčajúcimi lícnymi kosťami. Prenoceratops svojím výzorom silne pripomínal Leptoceratopsa. Prenoceratops však mal relatívne dlhší kostený golier a nižšiu, pretiahnutejšiu lebku.

Objav a druhy[upraviť | upraviť zdroj]

Prenoceratops bol opísaný Brendou J. Chinneryovou v roku 2004 a je doteraz jediným leptoceratopsidom, opísaným z hromadného náleziska.

Rod dnes zahŕňa jediný druh - P. pieganensis

Klasifikácia[upraviť | upraviť zdroj]

Prenoceratops patrí medzi ceratopsy, skupinu bylinožravých dinosaurov s papagájovitými zobákmi, ktorým sa darilo v Severnej Amerike a Ázii počas obdobia vrchnej kriedy, ktorá skončila zhruba pred 65 miliónmi rokov. V rámci infraradu Ceratopsia patrí do čeľade Leptoceratopsidae, pomenovanej na základe rodu Leptoceratops.

Potrava[upraviť | upraviť zdroj]

Rovnako ako všetky ostatné rohaté dinosaury, bol aj Prenoceratops bylinožravec. Keďže krytosemenné rastliny boli ešte v tomto období menej hojné ako dnes, je možné, že sa tento dinosaurus živil relatívne hojnými papradinami, cykasmi a ihličnanmi. Svojim silným zobákom bol schopný obštipkávať aj silné konáre a výhonky.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  • Chinnery, BJ. "Description of Prenoceratops pieganensis gen et sp. nov. (Dinosauria: Neoceratopsia) from the Two Medicine Formation of Montana.". Journal of Vertebrate Paleontology, 2004, ročník 24, číslo 3: 572–590.
  • http://www.vertpaleo.org/jvp/24-572-590.html Archivované 2005-02-25 na Wayback Machine (online abstract of the preceding article)
  • Liddell & Scott (1980). Greek-English Lexicon, Abridged Edition. Oxford University Press, Oxford, UK. ISBN 0-19-910207-4.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]