Punč

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Punč podávaný v hrnčeku vianočných trhov vo Viedni
Stánok s punčom v Českých Budějoviciach

Punč je názov pre široké spektrum nápojov, či už nealkoholických či alkoholických, ktoré väčšinou obsahujú ovocie alebo ovocnú šťavu. Pochádza z Indie, odkiaľ bol v 17. storočí dovezený do Anglicka a ďalej sa potom rozšíril do ďalších krajín. Na večierkoch a oslavách sa často podáva v širokých nádobách, „bowloch“, v strednej Európe je veľmi populárny počas vianočných sviatkov.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Slovo punč má pôvod v hindskom výraze pánč (slov. päť), pretože pôvodne sa zhotovoval z piatich prísad: z alkoholu, cukru, citrónu, vody a čaju alebo korenia.

Z Indie sa do Anglicka dostal vďaka námorníkom a zamestnancom Britskej Východoindickej spoločnosti na začiatku 17. storočia, a odtiaľ putoval do ďalších európskych krajín. Pokiaľ sa podáva v spoločnosti, býva zvykom, že obsahuje menšie množstvo alkoholu ako klasické koktaily. Termín „punč“ je po prvýkrát v britských listinách zanesený v roku 1632, kedy bola väčšina punčov zhotovovaná z vína alebo brandy, avšak okolo roku 1655 sa začal používať jamajský rum a zrodil sa punč, aký ho poznáme dnes.

Druhy punču[upraviť | upraviť zdroj]

V súčasnosti výrobcovia punču dodávajú na trh množstvo druhov „ovocných punčov“, čo sú väčšinou na červeno zafarbené nápoje. Navzdory názvu však väčšina z nich obsahuje len malé množstvo ovocnej šťavy a hlavnými prísadami sú cukor, kyselina citrónová a umelé dochucovadlá. Nealkoholické varianty, ktoré sa prevažne podávajú deťom alebo abstinentom, obsahujú zmes ovocných nápojov ako sú džúsy, voda, čaj a sladidlá, napríklad cukor alebo med. Ďalšie druhy punču môžu obsahovať víno, gin alebo iné liehoviny. Veľké množstvo punčov sa vyrába s prídavkom rumu. Niekedy sa úplne vypustí voda a alkohol sa pridá až do obsahu 30 % alebo viac.

Punč v ďalších krajinách[upraviť | upraviť zdroj]

Na Slovensku a v Česku sa do punču z červeného či bieleho vína, ktorý sa väčšinou pripravuje či kupuje na Vianoce, pridáva trochu rumu a cukru, plátky pomaranču alebo citrónu, hrozienok, orieškov a škorice s badiánom. Nie je menej populárny ako varené víno a na predvianočných trhoch je môže ochutnať množstvo rôznych druhov punču, vrátane nealkoholických.

V Karibiku a krajinách v Pacifiku a Indickom oceáne býva punč aperitívom.

V Kórei je tradičným punčom sudžeonggwa vyrábaná zo sušeného kaki, škorice a zázvoru.

V Mexiku sa podáva agua loca (slov. bláznivá voda), čo je veľmi sladký punč pripravovaný z fermentovanej cukrovej trstiny, mezcalu alebo tequily zmiešanej s aguas frescas (sladený nealkoholický nápoj z ovocia, obilnín a vody).

V Nemecku sa punčom (nem. Punsch) nazýva zmes niekoľkých ovocných štiav s prídavkom vína alebo liehoviny a nesmie pri tradičných nemeckých vianočných oslavách chýbať. „Feuerzangenbowle“ je punč z červeného vína a horiaceho rumu, ktorým sa polieva Zuckerhut (cukrový klobúk), veľká homoľa cukru umiestnená vo tzv. „Feuerzange“.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Punč

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Punč na českej Wikipédii.