Quai de la Gare

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Quai de la Gare za tmy

Quai de la Gare (Nádražné nábrežie) je nábrežie v Paríži. Nachádza sa v 13. obvode.

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Nábrežie vedie po ľavom brehu rieky Seiny. Začína na križovatke s ulicou Rue Raymond-Aron, kde oproti prúdu nadväzuje Quai François-Mauriac, a končí pri moste Bercy na križovatke s Boulevard Vincent-Auriol, odkiaľ pokračuje Quai d’Austerlitz. Súčasťou nábrežia je prístav Port de la Gare.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Cesta pozdĺž Seiny je zmieňovaná už v roku 1670. Svoj názov nezískalo nábrežie podľa neďalekého gare d'Austerlitz, ale podľa prístaviska (gare) pri nemocnici Salpêtrière, zriadeného okolo roku 1770, teda 70 rokov pred vybudovaním nádražia.

V čísle 43 na nábreží bolo v bývalom sklade v novembri 1943 zriadené parížske zberné stredisko koncentračného tábora v Drancy.[1]

Nábrežie bolo pôvodne dlhšie. Časť medzi Boulevard Masséna a Rue de Tolbiac bola premenovaná na Quai Panhard-et-Levassor a z úseku medzi mostom Tolbiac a ulicou Rue Raymond-Aron vzniklo nábrežie Quai François-Mauriac.

Nová výstavba[upraviť | upraviť zdroj]

Nábrežie je súčasťou komplexnej prestavby miestnej štvrte s názvom Paris Rive Gauche. V jej rámci vznikajú na mieste bývalých tovární a skladov moderné stavby ako je nové sídlo Bibliothèque nationale de France na Quai François-Mauriac alebo Cité de la mode et du design na Quai d’Austerlitz.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Sarah Gensburger, Essai de sociologie de la mémoire : le cas du souvenir des camps annexes de Drancy dans Paris

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Quai de la Gare na českej Wikipédii.