Sacuma (provincia)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mapa japonských provincií so zvýraznenou provinciou Sacuma

Provincia Sacuma (jap. 薩摩国 – Sacuma no Kuni) je bývalá japonská provincia, na ktorej území sa dnes rozkladá západná polovica prefektúry Kagošima na ostrove Kjúšú. Jej skrátený názov bol Sasšú (薩州).

V období Sengoku bola Sacuma léno rodiny Šimazu, ktorá vládla väčšej časti južného Kjúšú zo svojho hradu v meste Kagošima.

V roku 1871, so zrušením feudálnych panstiev a vytvorením prefektúr po reformách Meidži, provincie Sacuma a Ósumi boli spojené do relatívne stabilnej prefektúry Kagošima.

Sacuma bola jedna z hlavných provincií, ktoré sa postavili do opozície k Tokugawskému šógunátu v polovici 19. storočia. Preto oligarchia, ktorá sa dostala k moci po "Reformách Meidži" v roku 1868 mala silné zastúpenie z provincie Sacuma, vo vodcoch ako boli Tošimiči Ókubo a Takamori Saigó, ktorí sa dostali do kľúčových vládnych pozícii.

Sacuma je dobre známa ako producent sladkých zemiakov, ktoré sú v Japonsku známe ako 薩摩芋 (sacumaimo alebo "Sacumský zemiak").

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Satsuma Province na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).