Sarah Chalková

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Sarah Chalková
v roku 2008
Celé menoSarah Louise Christine Chalke
Narodenie 27. august 1976 (47 rokov)
Ottawa, Ontário, Kanada
Povolanieherečka, modelka
Roky pôsobenia1992 – súčasnosť
PriateľJamie Afifi (2002 – 2022)
Deti2

Sarah Chalková (angl. Sarah Louise Christine Chalke; * 27. august 1976, Ottawa, Ontário, Kanada) je kanadská herečka a modelka. Známou sa stala vďaka role Dr. Elliot Reidovej, v televíznom seriály Scrubs (2001 - 2010).

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Chalková sa narodila v Ottawe v provincii Ontário a vyrastala v Severnom Vancouveri v Britskej Kolumbii. Je prostrednou z troch dcér, ktoré sa narodili Douglasovi a Angele Chalkovým. Jej matka pochádza z Nemecka. Jej rodným jazykom je angličtina, ale plynule hovorí po nemecky a po francúzsky.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Svoju hereckú kariéru započala v ôsmich rokoch, keď sa začala objavovať v muzikálových divadelných produkciách. Ako dvanásťročná, sa stala reportérkou kanadskej detskej show KidZone. V roku 1993 prevzala rolu Rebeccy Conner-Healy v televíznom seriály Roseanne po tom, čo Lecy Goranson opustila seriál. Po návrate Goransovej do televízneho seriálu, Chalková sa objavila ako iná postava, no neskôr sa vrátila k úlohe Becky po tom, čo Goransonová sa znovu rozhodla opustiť seriál.

V roku 2001 bola obsadená ako Dr. Elliot Reid v komediálnom seriáli televíznej stanice NBC, Scrubs kde hrala jednu z hlavných postáv, až do ukončenia seriálu v roku 2010. V rokoch 20082009 sa objavila v sitcome Ako som spoznal vašu mamu, ako Stella Zinman. V roku 2012 sa pripojila k hereckému obsadeniu televízneho seriálu, Mesto žien, kde si zahrala v tretej sérii. O rok neskôr, hosťovala v televíznom seriály Pohotovosť. V rovnakom roku, dabovala postavu Beth v animovanom televíznom seriály, Rick and Morty.

V roku 2017, si zahrala v oživení televízneho seriálu Roseanne, kde však stvárnila inú postavu, než v roku 1993, menom Andrea. Od februára 2021 hrala spoločne s Katherine Heigl jednu z hlavných postáv v televíznom seriály Firefly Lane.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

V decembri 2006 sa Chalková po troch rokoch randenia, zasnúbila s kanadským právnikom Jamiem Afifim. V septembri 2022 Chalková oznámila, že odvolali ich zasnúbenie a rozišli sa. Majú spolu dve deti, syna narodeného v decembri 2009 a dcéru narodenú v máji 2016.

Chalková podporuje detekciu a prevenciu rakoviny prsníka a hrala aj v celoživotnom filme Why I Were Lipstick to My Mastektomy z roku 2006. Je veľvyslankyňou Detskej nadácie Audrey Hepburnovej. V roku 2009 bola ambasádorkou programu Susan G. Komen Passionatelly Pink for the Cure, pre ktorý navrhla aj tričko.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Sarah Chalke na anglickej Wikipédii.