Preskočiť na obsah

Slávka Tkáčová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Slávka Tkáčová
slovenská speváčka, skladateľka
Slávka Tkáčová
Narodenie7. august 1996 (27 rokov)
Bardejov, Slovensko
Odkazy
Webstránkaslavkatkacova.sk

Slávka Tkáčová (* 7. august 1996, Bardejov) je slovenská speváčka, skladateľka a zakladateľka Občianskeho združenia RecyVeci Slovensko.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Slávka Tkáčová pochádza z Bardejova z veľkej osemčlennej rodiny. Vyštudovala Pedagogickú a sociálnu akadémiu v Prešove a počas strednej školy sa ako 17 ročná stala víťazkou hudobnej súťaže Gospeltalent (prvou víťazkou tejto hudobnej súťaže bola Sima Magušinová).

V štúdiách pokračovala v Bratislave, kde v roku 2020 vyštudovala Predškolskú a elementárnu pedagogiku na Univerzite Komenského. Popri štúdiu sa však venovala aj hudbe a v roku 2016 vydala svoj prvý album Je čas.

Hudobná kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Po debutovom albume Je čas sa v septembri 2017 zoznámila s pražským producentom Ecsonom Waldesom a v Biotech Studiu, tak vznikol singel Stále viac. Hudobne ju v tomto období sprevádzali – Daniel Špiner (klavír), Michal Šelep (basgitara), Michal Fedor (bicie), Lukáš Konštiak (akustická gitara). V roku 2017 bola Slávka súčasťou hudobného workshopu, ktorý viedla spolu s uznávanými umelcami Máriom „Gapa“ Garberom a Danielom Špinerom.

V roku 2018 Slávka Tkáčová odštartovala svoje prvé turné po Slovensku Slávka Tkáčová acoustic tour, kde si pozvala známych hostí - Sima Magušinová, Martin Harich, Martin Husovský, James Evans, Janais.

O rok na to nasledoval jej druhý album - Odznova. Album uviedla do života spolu s moderátorom Jánom Tribulom a „krstnými otcami“ albumu – Martinom Harichom a Martinom Husovským.

Okrem albumov naspievala a skomponovala v roku 2021 aj dve piesne Usmej sa na svet a Inka, ktoré sú dodnes súčasťou projektu Vnímajkovia. Do spolupráce bola prizvaná aj s hercami a spevákmi Romanom Poláčikom, Mirkou Partlovou a ďalšími.

V roku 2022 sa stala víťazkou celoslovenskej súťaže Košický zlatý poklad a táto výhra odštartovala ďalšie nové spolupráce. V novembri a decembri 2022 nahrala v Rita Studio svoje autorské skladby Zamilovaná a vianočnú skladbu Vítajme Kráľa spolu s producentom Dominikom Štofkom.

V apríli 2023 vydala pod taktovou uznávaného speváka Igora Timku z kapely No Name svoju ďalšiu autorskú pieseň Lásky, a od októbra 2023 spolu začali v košickom štúdiu Musicology studios a Sinus records pracovať na EP albume.

Vo februári 2024 vydala pieseň Mapy, ktorá sa zaradila medzi jej najúspešnejšie skladby a ktorá odzrkadľuje jej najťažšie obdobie života.

Medzi jej hudobné vzory patrí Colbie Caillat, Ben Rector, Shania Twain, zo slovenských interprétov Meky Žbirka.

Charitatívne aktivity[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2020 sa spolu so svojimi sestrami Lenkou a Dankou stala zakladateľkou Občianskeho združenia – RecyVeci Slovensko, ktoré pomáha slovenským rodinám v núdzi a zároveň dbá na životné prostredie a recykláciu oblečenia. Nosené oblečenie ktoré predávajú im umožňuje darovať celý výťažok z kúpy tým, ktorí to potrebujú. Dlhodobou a stálou súčasťou RecyVeci je aj slovenský herec Marek Fašiang. V roku 2021 získalo Občianske združenie cenu Srdce na dlani Prešovského kraja v kategórii Dobrovoľnícky projekt/program.

Kapela[upraviť | upraviť zdroj]

Slávka vystupuje so svojou kapelou, ktorú tvoria:

  • James Evans – gitara, husle
  • Michal Čerevka – bicie
  • Michal Konečný – basová gitara
  • Miloš Humeník – elektrická gitara
  • Lenka Tkáčová – vokály

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

  • 2016 – Je čas
  • 2019 – Odznova

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]