Preskočiť na obsah

Slanický ostrov divadla – SOD

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Logo

Slanický ostrov divadla (skr. SOD) je multižánrový divadelný festival každoročne prebiehajúci v prvej polovici septembra. Je prvým a jediným podujatím, ktoré pravidelne združuje rôznorodé formy umenia v regióne hornej Oravy v Námestove a na Slanickom ostrove umenia. Okrem divadelných predstavení vytvára festival priestor pre výstavy, koncerty, filmové projekcie, ale tiež workshopy, diskusie a prednášky.

O festivale[upraviť | upraviť zdroj]

Vznik nového konceptu festivalu pre divákov nie len z Oravy vznikol ako iniciatíva občianskeho združenia, Kult.1629, časom sa pripojilo združenie Kapce a iní jednotlivci, ktorí spoločne vnímali potrebu rozvíjať a skultúrňovať oravské prostredie. Dnes je však Slanický ostrov divadla organizovaný rovnomenným občianskym združením s ujasnenou snahou vytvoriť nie len divácky zážitok pôsobivým dramaturgickým výberom, ale tiež neúnavne apelovať na dôležitosť hodnôt, slobody, tolerancie a demokratických princípov.

História[upraviť | upraviť zdroj]

1. ročník (9. – 13. september 2020)[upraviť | upraviť zdroj]

Prvýkrát tvorcovia festivalu predstavili svoj program v roku 2020 s témou Holokaust. Súčasťou tohto ročníka bola veľkorozmerná výstava nainštalovaná priamo na Námestí P. O. Hviezdoslava v Námestove a dve projekcie filmov Ostrým nožom a Nech je svetlo na amfiteátri v Námestove. Divadelný program pozostával aj z inscenácie a diskusie pre mladých, divadelného predstavenia s názvom Tiso v prevedení divadla Aréna a inscenovaný pochod dobovým Námestovom inšpirovaný skutočnými príbehmi a udalosťami druhej svetovej vojny s názvom Judenrain, ktorý realizovalo nezávislé Divadlo dNo.

2. ročník (4. – 12. september 2021)[upraviť | upraviť zdroj]

Téma ročníka 2021 s názvom On niesla diskurz o výrazných mužských postavách v spoločnosti, ich rolách a počinoch, pričom vyznela otázka o situácií žien v spoločnosti, kde dominujú muži. Program započal autorský divadelný projekt, hudobná biografia Karola Duchoňa v réžii českého režiséra Jiřího Havelku s názvom Zem pamätá. Nasledovali dve filmové projekcie na amfiteátri v Námestove, kde si diváci zaspomínali na pána Milana Lasicu cez kultový a jeho najobľúbenejší film, Sladké hry minulého leta. Premietala sa aj nová československá tragikomédia, Muž so zajačími ušami, kde hlavná postava muža predstavuje osobu konajúcu za náhlych zmien okolností a úvahy o predstavách o živote, ktoré môžu byť niekedy mylné a zároveň smutné aj komické. Ďalší film, ktorý priniesol festival na plátno a premietal sa na lodi na námestovskom nábreží, pripomínal uplynutie desaťročia od útoku Andresa Behring Breivika na ostrove Utøya, filmom s názvom Utøya 22. Súčasťou programu bola debata s manželmi Feldekovcami, no aj  debata s titulom On a ženy, kde zostava silných žien zdieľala svoje pohľady v téme ženského postavenia v porovnaní s tým mužským. Debaty moderoval Martin Staňo z Rádia FM a prebehli v mestskej knižnici v Námestove. Na Slanickom ostrove umenia vystúpilo Prešovské národné divadlo s monodrámou Moral Insanity, ktorá vznikla na motívy románu Umberta Eca. Divadlo nude v čisto ženskej zostave predviedlo autorskú inscenáciu o intímnych detailoch materstva, o nezvyčajnej kráse a skrytých pochybnostiach s názvom Ľúbim ťa a dávaj si pozor. Domáce nezávislé Divadlo dNO v autorskej inscenácií Hra na Boha prerozprávalo skutočný príbeh z roku 1960, kedy v námestovskom kostole zomreli vražednou rukou traja ľudia. Festival zavŕšil koncert Slovenského komorného orchestra v čarovnom prostredí Slanického ostrova umenia.

3. ročník (1. – 11. september 2022)[upraviť | upraviť zdroj]

Témou tretieho ročníka festivalu bola Ľudskosť. Vlastnosť, ktorá je človeku blízka a zároveň vzdialená. Prejavujúca sa v láskavom, úctivom a tolerantnom vzťahu k druhým i k sebe samému. Je vrtkavá. Jej podoba sa mení v závislosti od našich individuálnych hodnôt, postojov, názorov. V dnešnej spoločnosti je častokrát neprítomná, ale pritom tak veľmi potrebná, až žiadaná. Program festivalu prebiehal v duchu snáh o znovuobjavenie ľudskosti v sebe k sebe, ale aj k druhým. Prebehli dve výtvarné výstavy, pričom v jednej autorka Veronika Jurčáková prepojila dedinské prostredie, goralské nárečie s výjavmi so svetových metropol. Výstavou Nadácie Milana Šimečku Nechajte ma byť takou, aká som, si návštevníci a hostia pripomínali a v sprievodnej diskusii pre študentov aj rozoberali životný príbeh Anny Frankovej. Okrem troch divadelných predstavení pre deti v Zákamennom a v Námestove, diskusie na tému ľudskosti, priniesol festival aj grafické workshopy s ART3um, dizajn market a divadlo cez virtuálnu realitu – Brejlando. Na Oravu sa vrátilo Divadlo Nude s autorským scénickým agrárnym dielom s názvom Roľa, ktoré skúmalo dedičnosť v línií predkov a posúvalo hranice divadla a diváckeho zážitku. Dramaturgický výber festivalu s témou ľudskosti privítal Činohru SND z Bratislavy s inscenáciou Sova o rozdielnych názoroch, prežitkoch, ale i vzájomnom porozumení dvoch generácií, ktoré reprezentujú dve ženy - stará mama a vnučka. Na Slanickom ostrove umenia prebehli dve predstavenia: Zuzanka Hraškovie – komorná miniopera v slovenskom jazyku, v ktorej sa stretávajú pri vzájomnej spolupráci členovia súboru Opery SND s členmi Činohry SND a monooperu z Operného štúdia SND podľa ruského skladateľa Grigorija Frida Denník Anny Frankovej v hudobnom naštudovaní Ondreja Olosa a v réžii Mareka Mokoša. Na Slanický ostorv divadla aj umenia zavítalo aj Divadlo Alexandra Duchnoviča s hrou Pieskovisko, ktorá skúmala ľudskú schopnosť zodpovedať za vlastné činy a prijímať svoje city.

4. ročník (6. – 10. september 2023)[upraviť | upraviť zdroj]

Ročník 2023 rozvíjal tému Domov a opätovne prinášal témy apelujúce na ohľaduplnosť a láskavý prístup k najzraniteľnejším skupinám. Slovo domov má množstvo významov a interpretácií. Festival sa zameriaval (najmä) na Slovensko, aké bolo, aké je a aká nás čaká budúcnosť. Počas festivalového programu sa vystupujúci spolu s návštevníkmi zamýšľali, rozprávali a hľadali odpovede medzi odborníkmi, umelcami i divákmi. Mať domov nie je samozrejmosť. Ľudia bez domova, rôzne marginalizované skupiny a vylúčené komunity si svoj domov budujú ťažšie. Program otvorila výstava Martina Smatanu, Rok dobrých správ, ktorá pozostáva z vybraných textilných diel komunikujúcich dobré správy z celého sveta. Autor diel vytvoril aj animovaný bábkový film pre deti, Šarkan, ktorý je plný čarovných obrazov s bohatou štruktúrou, ktoré rozprávajú príbeh o spomínaní na tých, čo už nie sú medzi nami. Premietané boli aj dokumentárne filmy Čo ste urobili Rusom a Kuciak: vražda novinára. Na Slanickom ostrove umenia súbor Divadlo bez domova z Bratislavy, v ktorom účinkujú ľudia bez domova, osoby s telesným postihnutím, seniori a osoby s psychiatrickou diagnózou, odohral predstavenie Cirkus, Madraš. V programe bolo zaradené aj divadlo pre deti, dizajn market, debata s IPčkom o duševnom zdraví, diskusia zo série Café Európa na tému Domov, koncert Tona S. kapelou a koncertné predstavenie Strings, v ktorom Artemporis a Tanečno spojili súčasnú hudbu s tancom. Divadelný program tvorilo performatívne predstavenie Márnosť divadla Jedným dychom z Bratislavy, divadelné predtavenie D1 (pracovný názov) Slovenského komorného divadla z Martina a site-specific projekt GENIUS LOCI N/A z dielne nezávislého divadla dNO z Námestova, ktoré vypovedá o vzťahu domova a identity, ich strate a vykorenení.

5. ročník (4. – 8. september 2024)[upraviť | upraviť zdroj]

Téma ročníka je hranica.

Ostatné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Slovenká Tepláreň 2022

Festival sa ako jediný z Oravy zapojil do prvého ročníka celoslovenského festivalu Slovenská tepláreň (organizované festivalom Pohoda). V Knižnici domu kultúry v Námestove 26.11.2022 v debate moderovanej Martinom Staňom o teroristickom útoku na Zámockej ulici, kde zomreli Juraj Vankulič a Matúš Horváth debatovali Pavol Dendis, Rastislav Iliev a Peter Balcerčík.

  • Slovenská Tepláreň 2023

Festival sa 28.10.2023 zapojil do druhého ročníka festivalu Slovenská Tepláreň projekciou filmu Šťastný človek (Kinosála domu kultúry v Námestove). Druhýkrát sa aktivitou pridal k mnohým slovenským podnikom, kultúrnym centrám a organizáciám, ktoré cítili potrebu šíriť odkaz Matúša a Juraja, ktorí sa stali obeťami teroristického útoku.

  • Genius loci N/A prvá repríza

Festival 28.7.2024 organizoval prvú reprízu autorskej inscenácie Genius loci N/A divadelného súboru dNO. Premiéra sa konala na festivale počas štvrtého ročníka festivalu.


Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]