Stegania trimaculata

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Stegania trimaculata

Stegania trimaculata
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Stegania trimaculata
Villers, 1789
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Listnatka Stegania trimaculata je druh nočného motýľa z čeľade piadivkovité (Geometridae), ktorý je rozšírený hlavne v južnej Európe.

Vzhľad imága[upraviť | upraviť zdroj]

Rozpätie krídel je 26 – 28 mm. Základná farba krídel je krémová až svetlo-hnedá. Kresba na krídlach je veľmi variabilná. Charakteristické sú zvyčajne tri hnedé škvrny na prednej hrane predných krídel a dve hnedé prekrížené linky. Krídla jedincov sa môžu značne líšiť v detailoch. Zadné krídla majú rovnaké základné sfarbenie ako predné krídlo.

Bionómia[upraviť | upraviť zdroj]

Imágo lieta od mája do septembra v dvoch generáciách, ktoré sa čiastočne prekrývajú. Vyskytuje sa od mája do júna a od júla do augusta. Vo vyšších nadmorských výškach sa vyskytujú jedinci o niečo neskôr. Dospelé imága lietajú a sajú nektár z kvetov lipy. V noci prilietajú aj na svetlo. Vajíčka samička kladie na topole (Populus). Húsenice sa vyskytujú od júna do augusta. Prezimuje v štádiu kukly. Imága sa vyskytujú hlavne v údolí riek a v lužných lesoch, kde rastú topole. Tento druh je miestne niekedy hojný, ale nepatrí celkove k hojným druhom. Vyskytuje sa v severnej Afrike a západnej a južnej Európe. Nežije v juhovýchodnej Európe. Dokázal sa i na území Turkménska a Uzbekistanu.

Zdroje informácií o druhu[upraviť | upraviť zdroj]

  • Günter Ebert (Hrsg.): Die Schmetterlinge Baden-Württembergs Band 9 (Spanner (Geometridae) 2. Teil), Nachtfalter VII. Ulmer Verlag Stuttgart 2003.
  • Walter Forster & Theodor Wohlfahrt: Die Schmetterlinge Mitteleuropas Band V Spanner (Geometridae). 312 pp., Frankh´sche Verlagshandlung Stuttgart, 1973.
  • Manfred Koch: Wir bestimmen Schmetterlinge IV Spanner Deutschlands (unter Ausschluss der Alpengebiete). Neumann Verlag, Radebeul & Berlin, 1961.