Strana budúcnosti Sýrie

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Strana budúcnosti Sýrie
Základné informácie
SkratkaHSA
Založenie27. marec 2018
PredsedníčkaIbrahim al-Kaftan (od 2018)
Hevrin Chalafová (2018-2019)
Poslancov0 (Ľudová rada Sýrie)
Ideológiepluralizmus[1]
sekularizmus[1]
decentralizácia[2]
Politické spektrumľavica
Ďalšie informácie
SídloRakka, Sýria
Farby          modrá, zelená
Webfs-party.com

Strana budúcnosti Sýrie (arab. حزب سوريا المستقبل‎, prepis hizb súrijá al-mustakbal, skratka HSA, po anglicky Syria's Future Party, Future Syria Party) je sýrska politická strana, pôsobiaca od roku 2018 v Autonómnej samospráve Severnej a Východnej Sýrie (ASSVS).[1] Ideologicky je strana sekulárna, je postavená na rovnosti Kurdov, Arabov a kresťanov, ktorí na severe krajiny žijú, žiada väčšiu spoluprácu medzi etnikami a decentralizáciu moci pri zachovaní celistvosti Sýrie.[2] Spolu-predsedníčka strany, Hevrin Chalafová, bola brutálne zavraždená protureckými islamistickými silami počas tureckej invázie (Operácia Prameň mieru) do ASSVS 12. septembra 2019.[3] Strana sa podieľa na vládnutí v sýrskych regiónoch, ktoré sú pod správou ASSVS.

Pri vzniku strany jej kritici tvrdili, že vznikla z dopytu USA ako protiturecká sila či ako protiváha Ľudových obranných jednotiek (YPG), čo však lídri HSA odmietli a deklarovali, že strana vznikla z popudu sýrskeho ľudu po zmene. Strana sa vybrala ako sídlo Rakku z dôvodu, aby očistila mesto od negatívnej nálepky hlavného mesta Islamského štátu a urobila z neho „maják demokracie“.[1]

Politický program[upraviť | upraviť zdroj]

Strana sa profiluje ako nie prokurdská, ale prosýrska. Je oponentom režimu Baššára al-Asada a Turecka a chce zachovať jednotu Sýrie. V rámci nej chce pristúpiť k decentralizácii a rovnosti všetkých občanov Sýrie nezávisle od toho, či sú moslimovia alebo kresťania či Arabi, Kurdi, Asýrčania alebo Turci.[1]

Tri strategické ciele programu HSA, tak ako ich predstavil predseda al-Kaftan v júni 2018, sú:

  • Cez konferencie viesť dialóg vedúci k fundamentálnej zmene na základe občianstva, pluralizmu a decentralizácie.
  • Zabezpečiť rovné podmienky pri voľbách a čestné správanie pod dohľadom medzinárodných volebných komisií.
  • Ukončenie ekonomickej blokády Sýrie a normalizácia vzťahov s arabskými štátmi, regiónom a medzinárodným prostredím. Za jediné riešenie hospodárskej krízy v krajine považujú zvyšovanie produkcie a spoľahnutie sa na zdieľanú ekonomiku.[1]

Predsedníctvo strany[upraviť | upraviť zdroj]

Spolu-predsedovia[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c d e f DRWISH, Sardar Mlla. Leader defines principles of new Future Syria Party [online]. Al-Monitor, 6.6.2018, [cit. 2019-10-16]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. a b Future Syria Party holds meeting in Deir-ez-Zor countryside [online]. Hawar News, 30.9.2019, [cit. 2019-10-16]. Dostupné online. (po anglicky)
  3. Oběť turecké války. Vojáci znásilnili a ukamenovali kurdskou političku Chalafovou [online]. Echo 24, 14.10.2019, rev. 2019-10-14, [cit. 2019-10-16]. Dostupné online. (cz)
  4. Who is head of Future Syria Party, Ibrahim al-Qaftan? [online]. Hawar News, 28.3.2018, [cit. 2019-10-16]. Dostupné online. (po anglicky)
  5. Secretary General of Future Syria Party Hefrin Khalaf martyred [online]. ANHA, 12.10.2019, [cit. 2019-10-16]. Dostupné online. (po anglicky)