Stredná odborná škola obchodu a služieb - Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Stredná odborná škola obchodu a služieb
Rok založenia1946
Zameranieobchod a služby
RiaditeľIng. Eva Gajdáčová
Kontaktné údaje
AdresaBudovateľská 32,
94501 Komárno
Oficiálny webwww.zssoskn.edu.sk

Stredná odborná škola obchodu a služieb – Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola je odborná škola na Budovateľskej ulici v Komárne, na ktorej sa študenti pripravujú na svoje budúce povolania v štvorročných študijných odboroch, trojročných učebných odboroch a v dvojročných odboroch nadstavbového štúdia. V škole sú triedy s vyučovacím jazykom slovenským aj maďarským.

Študijné a učebné odbory[upraviť | upraviť zdroj]

Vybavenie školy[upraviť | upraviť zdroj]

V súčasnosti (2009) je v škole okrem klasických učební k dispozícii 11 odborných učební na výuku cudzích jazykov, informatiky, etickej výchovy, strojopisu, odborných predmetov kuchárov, čašníkov a cukrárov a ekonomických predmetov. Zo spomínaných učební je 5 kompletne vybavených počítačmi, dataprojektorom, tlačiarňami a ostatnou technikou pre efektívne uplatnenie moderných vzdelávacích postupov a metód s podporou použitia IKT. V škole je aj multimediálna učebňa, ktorá slúži na vyučovanie ostatných predmetov. Samozrejmosťou je internetové pripojenie každého počítača, vrátane počítačov v kabinetoch. V dvoch počítačových učebniach sú inštalované interaktívne tabule.

V priestoroch školy je bufet a krajčírska dielňa, určená pre odborný výcvik. Ďalšie priestory na pre odborný výcvik sú v areáli strediska pre praktické vyučovanie, ktoré sa nachádza na Hadovskej ceste. Budúce kaderníčky a kozmetičky sa pripravujú v kaderníckych a kozmetických salónoch na Komenského ulici. V budove školy sa nachádza aj pobočka mestskej knižnice. Vedľa školy sa nachádza školská jedáleň a učebňa odborného výcviku pre budúcich cukrárov, kuchárov a čašníkov. Škola má k dispozícii dve telocvične vybavené šatňami, sprchami, posilňovňu, herňu stolného tenisu a futbalové ihrisko s atletickou dráhou, všetko v budovách školy na Budovateľskej ulici. Areál školy dotvára park s lavičkami, kde žiaci trávia svoje prestávky za priaznivého počasia, prípadne ho využívajú na hodinách etickej výchovy a ekológie.

História školy[upraviť | upraviť zdroj]

Prvá učňovská škola v Komárne bola po II. svetovej vojne otvorená v školskom roku 1946/47. Škola podliehala priamo povereníctvu školstva a kultúry v Bratislave. Sídlo školy bolo na vtedajšej Masarykovej ul. 38, v Majlátovej škole. Všetky ročníky v tomto školskom roku boli prvé. Do školy sa vtedy hlásili aj starší ľudia, ktorí cez vojnu nemali možnosť vyučiť sa. Vyučovanie prebiehalo v dvoch jazykoch a to v slovenskom a maďarskom. Na konci školského roku bolo 361 žiakov, ktorí postúpili do ďalšieho ročníka. Na tento vysoký počet žiakov pripadlo šesť učiteľov aj s učiteľom náboženstva. Riaditeľom školy bol Viczek Ján. Učeň sa tu mohol vyučiť napr. za mlynára, automechanika, hodinára, inštalatéra, holiča, kominára, zubného technika, fotografa, zámočníka, atď. Najviac učňov sa školilo v odbore kovorobnom a drevorobnom. V nasledujúcom školskom roku bol počet tried 20 a počet učebných odborov 40.

V roku 1948 sa riaditeľom školy stal Antošík Ján (viedol ju do roku 1952). V tom čase tu bolo už 10 tried kovorobných so zameraním na výrobu lodí. Začalo sa vyučovať aj v odbore lodný zámočník. Tohoto roku prebehli – po vojne prvýkrát – záverečné učňovské skúšky, vyučilo sa 118 učňov. Na celej škole vyučovalo vtedy iba 7 učiteľov. V školských rokoch 1950/51 až 1955/56 bolo na škole urobených veľa zmien. Učňovská škola sa v tom čase spojila s vtedajšími pracovnými zálohami (v Lodenici). Z tohoto obdobia sa v archíve školy nezachovali žiadne hodnoverné záznamy. Preto tieto školské roky nie sú zachytené ani v kronike. V šk. roku 1956/57 sídlila škola na Kasárenskej ul. 23. O budovu sa delila so IV. Národnou školou, materskou školou a Poľnohospodárskym učilištím. Riaditeľom školy bol Tóth Koloman, okrem neho tvoril učiteľský zbor ďalších 5 interných a 5 externých učiteľov. Vyučovanie prebiehalo v jazyku maďarskom. V tých časoch mala škola aj priestorové problémy, v núdzi sa vyučovalo aj v kabinetoch.

Výraznejšie zmeny nastali 1. 2. 1967. Škola bola umiestnená do trojposchodovej budovy na Budovateľskej ulici 32 v Komárne. Materiálovo a priestorovo sa podmienky podstatne zlepšili v roku 1991, kedy bola dokončená a odovzdaná do užívania nová budova prepojená s pôvodnou. Koncom '90-tych rokov sa v týchto priestoroch nachádzali dve školy: Stredné odborné učilište a Obchodná akadémia. 1. januára 2003 nastala zmena, keď sa obe školy zlúčili a odvtedy bol názov školy Združená stredná škola obchodu a služieb. Od šk. r. 2009/2010 je názvom školy: Stredná odborná škola obchodu a služieb – Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]