Sturmtiger

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Sturmtiger

Základná charakteristika
Posádka 5
Dĺžka 6,28 m
Šírka 3,57 m
Výška 2,85 m
Hmotnosť 68 ton
Pancierovanie a výzbroj
Pancierovanie až 150 mm
Hlavná zbraň 380mm raketový vrhač striel RW61 L/5,4
Sekundárne zbrane 1 guľomet MG 34 kalibru 7,92 mm
Pohon a pohyb
Pohon Maybach HL 230 P 45
690 hp (515 kW)
Odpruženie torzné tyče
Max. rýchlosť 40 km/h
Pomer výkon/hmotnosť hp/tona
Dojazd 120 km
Priechodnosť

Sturmtiger bol nemecký samohybný raketomet, ktorý sa vyrábal počas druhej svetovej vojny. Išlo o špeciálnu konštrukciu určenú na boj proti opevneným bodom a budovám.

Vznik a vývoj[upraviť | upraviť zdroj]

Počiatok jeho vzniku je datovaný na prelom rokov 1942 – 1943, kedy po bitke pri Stalingrade bolo zrejmé, že armáda potrebuje účinnú zbraň na likvidáciu budov a opevnenia, ktoré slúžili k obrane miest. Výsledkom bol stroj, ktorý bol osadený vrhačom raketových striel RW-61, ktorý bol pôvodne určený pre bojové lode ako protiponorková zbraň. Vzhľadom na hmotnosť munície bol použitý podvozok z ťažkého tanku Tiger I. Nábojom bola 1,4 metra dlhá raketa, ktorá mala vlastný motor. S touto raketou vážiacou 345 kg bolo manipulované prostredníctvom minižeriavu. Do veže obrnenca sa zmestilo 12 kusov týchto rakiet do úložných priestorov a jedna raketa na „valčekový“ dopravník a výnimočne ešte jedna bola vložená v hlavni. Do sériovej výroby sa Sturmtiger dostal až na jar roku 1944. Jeho oficiálny názov znel 38cm Rakettenwerfer RW 61 auf Sturmmösser Tiger. Celkovo bolo vyrobených iba 18 kusov.

Nasadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Stroje Sturmtiger boli nasadené hlavne na západnom fronte, bojovali napríklad v bitke v Ardenách. Použité boli tiež pri potlačení Varšavského povstania.Vojnu prežili iba štyri exempláre ktoré sú vystavené v múzeách

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Sturmtiger

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Sturmtiger na českej Wikipédii.