Mojsej Uhrín

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Svätý Mojsej Uhrín)

Mojsej Uhrín alebo Mojžiš Uhorský (* asi 983 – † 26. júl 1043) je jeden z prvých slovenských svätcov. Je uctievaný najmä u gréckokatolíkov a pravoslávnych.

Prepodobný Mojsej Uhrín pochádzal síce z východného Slovenska, ale pôsobil na Kyjevskej Rusi na dvore kniežaťa - svätého Borisa. Keď knieža Boris zahynul v boji so Svätoplukom (Svjatopolkom), Mojsej sa vrátil do Kyjeva a usiloval sa o jeho zvrhnutie. Napokon sa podarilo kniežaťu Jaroslavovi Múdremu Svätopluka vyhnať do Poľska. Keď bol však za pomoci poľského panovníka Boleslava Chrabrého Svätopluk v roku 1018 dosadený na trón, nechal Mojseja uväzniť.

Podľa legendy sa Mojsej v Poľsku zapáčil významnej žene z bližšieho okruhu Boleslava Chrabrého, ktorá sa za neho chcela vydať. On to však odmietol, pretože chcel stráviť svoj život v mníšstve.

Jeho ostatky sa dodnes nachádzajú v blízkych peščerách (jaskyniach - katakombách) svätého Antona v Kyjevsko-pečerskej lavre.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • BUGAN, Bystrík: Mojžiš Uhorský (Mojsej Uhrín) a jeho bratia v kontexte slovenských dejín . In: Bobák, J. a kol.: Historický zborník č. 19, 2/2009. Martin : Vydavateľstvo Matice slovenskej, 2009, s. 137 - 146
  • Ctihodný Mojsej Uhrin. Zemplín : MPCO Zemplín, 2008. 24 s.
  •  "Mojžiš Uhrín, prepodobný : 26. júl." In: Antonín Čížek: Synaxár : Životy svätých. Prešov : Spolok biskupa Petra Pavla Gojdiča, 1998, s. 295. ISBN 80-967341-1-3

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]