Talos (dinosaurus)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Talos
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Talos sampsoni
Zanno et al., 2011
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Talos je vyhynutý rod dravého dinosaura z čeľade Troodontidae, žijúceho v období vrchnej kriedy (stupeň kampán, asi pred 75 Ma) na území dnešného Utahu (USA). Jeho jediným druhom je Talos sampsoni.

Nález a pomenovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Holotyp nesie označenie UMNH VP 19479 a pozostáva z čiastočnej postkraniálnej kostry nedospelého jedinca (kosti predných a zadných končatín, panva, časti chrbtových stavcov a výbežky chvostových stavcov). Skameneliny tohto dinosaura boli objavené v roku 2008 na území Grand Staircase-Escalante National Monument v štáte Utah. Pomenované boli skupinou amerických paleontológov v roku 2011. Rodové meno odkazuje na grécku mytologickú postavu menom Talós. Druhové meno je stanovené na počesť paleontológa Dr. Scotta D. Sampsona, ktorý sa podieľal na výskume.[1]

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Talos dosahoval dĺžky asi 2 metrov a hmotnosti okolo 38 kilogramov. Jeden z kosákovitých pazúrov tohto dinosaura bol poškodený, čo svedčí o jeho funkcii ako zbrane, pomáhajúcej v love. Blízkymi príbuznými tohto dinosaura boli rody Byronosaurus, Saurornithoides, Zanabazar a Troodon.[1]

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b ZANNO, L. E., VARRICCHIO, D. J., O'CONNOR, P. M., TITUS, A. L., KNELL, M. J.. A new troodontid theropod, Talos sampsoni gen. et sp. nov., from the Upper Cretaceous Western Interior Basin of North America. PLoS ONE, 2011, roč. 9, čís. 6, s. e24487. DOI10.1371/journal.pone.0024487.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Talos na českej Wikipédii a Talos (dinosaur) na anglickej Wikipédii.